NA24.no

Et av tidenes største børsfall

Sist oppdatert:
Foreløpig kan to dager skrive seg inn i historiebøkene, denne uken.

En ugunstig oljelagerrapport og et nytt tilbakeslag for USA-børsene er med på å forsure stemningen den siste tiden par timene. Oslo Børs falt som en sten, onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Historisk nedtur
Dagens fall er på enorme 6,44 prosent, og det sier alt om dagens markedsklima at dette ikke engang er den verste børsdagen denne uken. Hovedindeksen unngikk å krysse 250-poenggrensen med en hårsbredd, og endte på 252,12 poeng.

Dagens fall får en «topp ti»-plassering, som det åttende verste i Oslo Børs sin historie, men ble likevel slått for senest to dager siden. Mandag hadde børsen sitt tredje verste fall noensinne, med en nedgang på astronomiske 9,71 prosent for hovedindeksen.

Elendigheten på Oslo Børs virker ingen ende ta. På under fem måneder er hovedindeksen mer enn halvert og man må tilbake til mai 2005 for å finne børsen på et lavere nivå.

På det høyeste har hovedindeksen vært oppe i 523,61 poeng i år, den 22. mai. Halvannet kvartal har gått siden da, og på den tiden har den rast vanvittige 51,85 prosent.

Etter børsslutt kommer det frem at Kredittilsynet midlertidig forbyr shorhandel i finansaksjer.

Les mer: Forbyr shorthandel

Rentekutt roet ikke nervene
Onsdag har vært en nok en begivenhetsrik dag i verdens finansmarkeder. Oslo Børs karet seg i pluss tidligere på dagen da det ble kjent at fra seks av sentralbankene i G10-gruppen foretok et koordinert rentekutt. Denne avgjørelsen har også fått Svein Gjedrem til å fremskynde det norske rentemøtet.

Les mer: Gjedrem fremskynder rentemøtet

Les også: Sentralbanker kutter renten

Den europeiske renten var fort glemt av investorene, og børsen raste med rekordfart. Verden ser annerledes ut for hver dag som går, og dessverre blir utsiktene dårligere og dårligere. Oslo Børs har stupt hver eneste dag denne uken, og samlet sett utgjør de siste tre dagene et fall på utrolige 17,86 prosent. Sjelden har milliardverdier forsvunnet i et så forrykende tempo.

Vi er ikke alene om store fall i markedet, selv om få trolig kan matche denne ukens fall i prosent. Børser i alle verdensdeler blir rammet av finansuroen, og USA-børsene går på en ny smell, også onsdag. Da Oslo Børs stengte var S&P 500 og Dow Jones begge ned over en prosent, og på stødig vei nedover.

Oljefall
Vår norske børs er og blir svært råvaredrevet, og oljeprisen har igjen blitt et lodd om halsen på selskapene, denne onsdagen.

Da Oslo Børs stengt gikk novemberkontrakten på nordsjøoljen under hammeren for 82,09 dollar fatet på råvarebørsen i London. Dette er 3,04 prosent lavere enn på tirsdag.

Børslokomotivet StatoilHydro raste 3,98 prosent til 118,30 kroner.

Uheldig oljerapport
Prisen tynges av den ukentlige rapporten fra de amerikanske oljelagrene, som kom en time før børsens stengetid.

Amerikanske myndigheter kan fortelle om en vekst på hele 8,1 millioner fat råolje i uken som ble avsluttet 3. oktober. Dette er langt over analytikernes estimat, som tilsa en økning på 2,3 millioner fat, ifølge Reuters.

Rapporten har stor betydning for prisen, da den gir en viktig pekepinn på etterspørselen fra USA. Amerikanerne står for nær en fjerdedel av verdens totale oljekonsum, så store avvik fra analytikernes konsensusestimat får betydelige følger.

Nye krisepakker
Det fortsetter samtidig å tikke inn meldinger om nye redningsplaner og krisepakker i Europa.

Britiske banker blir delvis nasjonalisert i en gigantisk redningsoperasjon. Den britiske regjeringen kommer med drastiske tiltak for å redde britiske banker i en redningspakke verdt minst 50 milliarder pund, eller nær 550 milliarder kroner.

Kapitalen vil bli skutt inn som preferanseaksjer, som har høyere sikkerhet enn ordinære aksjer, men lavere sikkerhet enn lån. Pakken inkluderer også 200 milliarder pund i kortsiktig kreditt til bankene.

Det er i utgangspunktet de åtte største bankene som regjeringen vil rette innsatsen inn mot. Dette dreier seg om Abbey, Barclays, HBOS, HSBC, Lloyds TSB, Nationwide Building Society, Royal Bank of Scotland og Standard Chartered.

Myndighetene sier at andre banker vil få muligheten til å søke om å bli inkludert i planen.

Les mer: Slik vil britene redde økonomien

Svensk støtte
Ellers har den svenske Riksbanken har i dag morges besluttet å gå inn med penger til Kaupthing. Støtten kommer i form av en kreditt på opp til fem milliarder svenske kroner til Kaupthing Bank Sverige.

Det internasjonale pengefondet har estimert at finansinstitusjoner nå trenger 675 milliarder dollar i frisk kapital. I dagens marked virker det bortimot umulig å få med seg investorer til å spytte inn penger.

Tapere og Vinnere
Verst av alt gikk det i dag med Norwegian Energi, som raste grusomme 30,46 prosent til 6,85 kroner. Ellers på taperpallen finner vi seismikkselskapet Wavefield og teknologiselskapet Tandberg Storage med fall på henholdsvis 21,75 og 20,00 prosent.

Bare 25 selskap kunne notere en positiv utvikling denne onsdagen, til sammenligning har 48 selskap tosifrede tap. På toppen av vinnerlisten finner vi bare teknologiselskap. PSI Group, Exense og Repant noterer seg oppganger på 17,42, 15,62 og 15,00 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere