NA24.no

(Scanpix)

Børser i fritt fall

Sist oppdatert:
Frykten for at finanskrisen skal ramme realøkonomien herjer børsene.

De asitiske børsene følger etter børsstupet i USA i går kveld.

NA24 - din næringslivsavis

Verste noensinne
Det er resesjonsfrykten som råder, og detaljhandelstallene som ble lagt frem i USA i går har malt fanden på veggen for mange investorer. For mange av de de asiatiske økonomiene er USA det viktigste marked, og investorene tar nå innover seg de dystre utsiktene: Finanskrisen har inntatt realøkonomien.

Den sammenveide regionindeksen MSCI faller 7,8 prosent og er på vei mot sin verste dag noensinne.

Nikkei stupte
I Japan falt Nikkei-indeksen 11,41, og fikk god hjelp av dystre amerikanske detaljhandelstall. Detaljhandelen falt hele 1,2 prosent i september; dette er det største fallet på tre år, ifølge det amerikanske handelsdepartementet. Økonomene ventet at detaljhandelen skulle falle 0,7 prosent.

- Vi har en fullblods konsumentresesjon, skrev John Ryding og Conrad DeQuadros i RDQ Economics ifølge Marketwatch.com. Økonomene tror at salget vil svekkes ytterligere i fjerde kvartal, da kredittkrisen virkelig vil stramme seg til.

Les mer om gårsdagen på Wall Street:Verste børsfall på 21 år

Sony Corp, produsenten av PlayStation 3 falt 10 prosent i natt, mens japans største produsent av LCD-skjermer, Sharp Corp., også falt mer enn 10 prosent. Bilprodusenten Toyota Motor, forøvrige verdens nest største, falt seks prosent på børsen i Tokyo.

I tillegg var kredittratingbyrået Standard & Poor's ute med en rapport om at det kunne komme en nedgradering av kredittratingen til banker i Sør-Korea. Det førte heller ikke til hurrarop.

- Redningspakken er for liten
Tidligere i uken annonserte president Bush og flere andre store økonomier at de ville investere 250 milliarder dollar i bankene. Dette førte til umiddelbar jubel på børsene. Nå kan vi med trygghet si at jubelen har stilnet.

Den ferske japanske statsministeren Taro Aso mener den amerikanske bankredningspakken er for puslete og fører til at markedene fortsetter å falle.

- Siden den var for liten, faller markedet igjen raskt, sa Aso i en tale til det japanske overhusets budsjettkomité i natt norsk tid, melder Associated Press.

LES MER:- USAs redningspakke er for liten

Bredsiden kom i forbindelse med at komiteen drøftet tiltak for å hjelpe mindre og mellomstore japanske selskaper i den pågående økonomiske krisen.

Nøkkeltall torsdag (merk at børsene stenger på ulike tidspunkter):

Japans Topix: - 8,86%
Japans Nikkei 225: - 11,41%
Hong Kongs Hang Seng:- 7,52 %
Kinas CSI 300: - 3,11 %
Kinas Shangai Composite: - 2,88 %
Taiwans Taiex: - 3,25 %
Sør-Koreas Kospi: - 9,44 %
Singapores Strait Times Index: - 6,63 %

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere