*Nettavisen* Økonomi.

26.000 i streik over hele landet

Foto: (Nettavisen)

Storstreiken er ett faktum. 10.000 ansatte i staten og 16.000 kommuneansatte møter ikke på jobben i dag.

24.05.12 09:01

Natt til torsdag ble det brudd i meklingen i både det statlige og kommunale lønnsoppgjøret. De tre hovedsammenslutningene, LO Stat, YS Stat og Unio tar dermed medlemmer ut i streik - totalt 16.000 i kommunene og 10.000 i staten.

Få oversikten: Her blir du rammet av streiken

For Akademikerne er det fortsatt ikke avklart om det blir enighet og forhandlingene fortsetter torsdag utover dagen.

- Jeg er skuffet

- Jeg er skuffet og synes det er beklagelig at det ikke lot seg gjøre å komme til enighet gjennom meklingen. Vi har vist stor vilje til forhandlinger og kommet organisasjonene i møte med gode forslag og en økonomisk ramme som ville sikret alle statsansatte en betydelig vekst i kjøpekraften, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud i en kommentar til at det nå er streik i det statlige tariffområdet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

«Meklingen mellom partene i hovedtariffoppgjøret for kommunesektoren ble avsluttet klokken 04.00 i dag. Da måtte mekler Reidun Wallevik hos Riksmekleren konstatere at det ikke var mulig å komme frem til en løsning. Arbeidstakerorganisasjonene har varslet streik for nesten 16.000 ansatte i sektoren fra arbeidstidens begynnelse torsdag 24. mai», heter det i en melding.

- Basert på de lønnsoppgjørene som til nå er gjennomført, er lønnsveksten i år samlet anslått til 3,75 prosent i revidert nasjonalbudsjett. Et oppgjør i denne størrelsen ville for eksempel for en kvinnelig førstekonsulent i staten med 16 års ansiennitet bety om lag 20 000 kroner i økt årslønn, sier Aasrud.

- Overraskende

- Kravene om en lønnsvekst betydelig over dette, var vi ikke i nærheten av å kunne akseptere. Vi må ta inn over oss den usikre og ustabile situasjonen som råder i den globale økonomien og særlig i Europa. Dette påvirker også norsk økonomi, norske bedrifter og arbeidsplasser her hjemme. Det er både overraskende og skuffende at organisasjonene ikke har tatt dette alvoret inn over seg. Vi er nødt til å gjøre det. Derfor har vi nå kommet i den situasjonen vi har, avslutter Rigmor Aasrud.

Kommuneansatte spredt over hele landet
– Vi har forhandlet og meklet i flere uker uten at det er kommet reelle tilbud fra arbeidsgiversiden, sier leder av Fagforbundet og forhandlingsleder for LO Kommune Jan Davidsen.

– Vi har ikke fått respons på noen av kravene våre. Avstanden er for stor og etter å ha meklet fire timer på overtid, uten å ha fått forslag til en skisse som vi kunne godta, så er streiken et faktum, sier Davidsen.

Fagforbundet har tatt ut 9.491 medlemmer i små og store kommuner i samtlige fylker. Først og fremst er det tatt ut folk som arbeider i de kommunale og fylkeskommunale administrasjonene, men også flere i de kommunale havnene, ansatte innen renovasjon og trafikkbetjenter.

Fordelt på forhandlingssammenslutningene i kommunnene ser streikeuttaket slik ut:
LO kommune: 9607 i streik fra torsdag

Unio: 5726 i streik fra torsdag

YS-K: 512 i streik fra torsdag

Akademikerne: 0 i streik fra torsdag

En fylkes- og kommuneoversikt over streiken i kommunesektoren finner du her.

1.300 i YS Stat
I staten går blant annet 1.300 medlemmer i YS Stat ut i streik. Uttaket omfatter Lostjenesten i Oslofjorden, noe som vil ramme cruisetrafikken. I kriminalomsorgen tas ansatte på Bjørgvin fengsel ut i streik, og innsatte må overføres til andre fengsler. I Skatteetaten omfattes en rekke kontorer og funksjoner. Dermed kan skatteoppgjøret bli forsinket og tilgjengeligheten for publikum bli redusert. En rekke departementer og offentlige etater vil dessuten merke konflikten, ved at administrative oppgaver og funksjoner rammes. Det er 28 år siden sist YS Stat sist tok ut sine medlemmer i streik.

Her er det nasjonale streikeuttaket på Unios nettsider. Til sammen rundt 8500 personer i 459 virksomheter i stat og kommune er i første omgang tatt ut i streik i Unio. I Unios første streikeuttak er det virksomheter på følgende steder som er tatt ut: Asker,Askøy, Bergen, Bodø, Drammen, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Narvik, Oslo, Sandnes, Tromsø, Trondheim, Ålesund.

LO Stat har laget en oversikt over hvem som rammes i streikeuttak 1 (fra torsdag 24. mai). Oversikten finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.