NA24.no

Slik skal Svein redde sagaøya

Sist oppdatert:
Islands norske sentralbanksjef tror veksten kommer til neste år.

Nordmannen Svein Harald Øygard tok over som Islands sentralbanksjef 27. februar i år, etter at den svært upopulære David Oddson ble tvunget til å gå av.

NA24 - din næringslivsavis

Island er ett av landene i verden som er hardest rammet av finanskrisen etter at de store bankene en etter en gikk over ende. Øygard ble hentet inn for å rydde opp i uføret, og like før påske skrev Øygard en artikkel i avisen Morgonbladid hvor han skisserer veien ut av den økonomiske hengemyren. Allerede til neste år venter Øygard seg ny økonomisk vekst og stabilitet. Se nederst i saken for hvordan Øygard tenker seg veien framover.

Snuoperasjon mulig

- Mens Island nå blir sett på som et symbol på hvor hardt finanskrisen kan treffe et land, håper og tror jeg at Island til slutt kan blir et symbol på rask økonomisk bedring, skriver Øygard.

Han viser til erfaringene fra bank, valuta og gjeldskrisen i Norge på begynnelsen av 1990-tallet, og fra den svenske gjeldskrisen på midten av 90-tallet.

- Erfaringene herfra viser at en slik snuoperasjon er mulig, mener Øygard.

Fire grep
Kravet for å lykkes er en samlet og kraftig handling, der mange ulike elementer må falle på plass, ifølge Øygard som derfor kommer med følgende oversikt over kritiske elementer som danner grunnlaget for å få den islandske økonomien på fote:

1. Justering av makroøkonomien.

2. Monetær politikk som har stabilitet som mål.

3. Budsjettjusteringer

4. Reetablering av et funksjonelt finansielt system.

Øygard skriver at inflasjonen på Island er på full fart nedover fra dagens svært høye nivå på over 15 prosent, og ventes å normaliseres rundt bankens inflasjonsmål på 2,5 prosent tidlig i 2010. Men den svært utfordrende gjeldssituasjonen til islandske husholdninger, som har mye gjeld i utenlandsk valuta, prøver sentralbanken å få redusert inflasjonen, og stabilisere den islandske kronen.

- Må få overskudd
Øygard fastslår også at over tid må underskuddet til den islandske staten bli snudd til et overskudd, og restruktureringen og rekapitaliseringen av banksektoren må gå i henhold til planene. Han legger ikke skjul på at det kommende månedene vil bli krevende for både myndighetene, selskaper og institusjoner på Island.

- Data viser at statsgjelden har økt betydelig fra tiden før krisen. Men gjeldsnivået til den islandske staten vil antakeligvis være tett opp til det europeiske gjennomsnittet, og dermed er det ingen grunn til den relativt høye risikopremien på Island, mener Øygard.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Øygard skriver at basisen for et restrukturert banksystem vil bli etablert, og at disse endringene er ventet å være på plass innen sommeren.

Vekst til neste år
Når disse tingene er på plass, mener Øygard at det er på tide å se framover og vente ny vekst på Island. Sentralbanksjefen trekker fram at Island har en av de mest kompetente og hardtarbeidende befolkninger i Europa, at landet har fordel av en av verdens ledende fiskeindustrier, stor turistindustri, rikelig med fornybar energi, og en mye mer variert økonomi enn det som er synlig fra utlandet.

Øygard understreker at det er krevende tider for hele Island, og at tidene er usikre. Men Øygard mener at med disse grepene, kan den økonomiske veksten komme tilbake til Island allerede i 2010.

NA24 har rettet flere intervjuforespørsler til Øygard, men han har ikke hatt tid til å stille til intervju.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere