NA24.no

Se opp for rentehopp

Sist oppdatert:
Prisveksten er langt høyere enn ventet. Det kan gi tidligere rentehopp enn Norges Bank har forutsatt, mener økonomene.

Prisveksten i Norge var overraskende høy, og lå langt over forventningene i juni. Det kan bety at sentralbanksjef Svein Gjedrem & co hever renten tidligere enn planlagt.

NA24 - din næringslivsavis

Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,6 prosent fra mai til juni, og de siste 12 månedene er veksten 3,4 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Dette var overraskende stort hopp, og det er helt klart at forventingene har ligget for høyt. Man har vært for kjappe i å vente fallende inflasjon i Norge, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Skyhøyt over forventningene
Samtidig viser statistikken at det viktige kjerneinflasjonstallet kpi-jae, som er konsumprisindeksen uten energivarer og justert for avgiftsendringer, endte på 3,3 prosent.

Inflasjonstallene er en av de viktigste indikatorene for Norges Banks rentesetting, som styrer etter et mål om en kjerneinflasjon på 2,5 prosent. På forhånd var det ventet at årsveksten i konsumprisindeksen ville bli 3,0 prosent. Kjerneinflasjonen, målt ved kpi-jae, var ventet å stige 2,9 prosent det siste året, mens Norges Banks anslag i siste pengepolitiske rapport var 2,8 prosent.

Prisveksten er dermed høyere enn det Norges Bank la til grunn i sin forrige pengepolitiske rapport.

- Det er mange tegn til at norsk økonomi stabiliserer seg, spesielt innenlanskøkonomien og privat etterspørsel. Konsumet har tatt seg opp igjen, noe som det siste detaljhandelstallet viste med også mye sterkere enn ventet tall og kraftig vekst. Nå fremover kommer jo alle de offentlige stimulipengene i virksomhet, og vil helt klart konkurrere om ressursene og dermed holde inflasjonen i Norge oppe, sier han.

- Venter neppe like lenge med renten
En inflasjon på over 2,5 prosent betyr normalt renteoppgang fra Norges Bank. Spørsmålet er når sentralbanken gjør dette dersom utviklingen fortsetter over forventningener.

- Tallet isolert sett vil gjøre at Norges Bank vil fremskynde rentehevingene sine, kanskje til starten av neste år. Tidligere har Norges Bank sagt at de skal heve igjen ved halvårsskiftet neste år, men de venter neppe så lenge om bedringen i norsk økonomi fortsetter kjapt, sier Chen til NA24.

Tror på rentehopp i desember
Handelsbankens økonomer har tidligere oppjusert sine prognoser for neste renteøkning, og ble enda mer sikre i sin sak etter dagens inflasjonstall.

- Dette støtter opp om vår renteprognose. I vår prognose fra forrige uke anslo vi at neste renteøkning kommer enten i januar eller desember. Nå har sannsynligheten økt for at neste renteøkning kommer allerede i desember, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i en kommentar.

Han viser til at en faktor som støtter dette synet er at dagens inflasjonshopp var drevet i stor grad av innenlandske komponenter.

- Dette er en utvikling vi venter vil fortsette, drevet av høyere innenlandsk etterspørsel.

Flybillettpriser steg 40,9 prosent
SSB skriver at prisutviklingen på flyreiser var den viktigste enkeltfaktoren til den sterke oppgangen i konsumprisindeksen.- Flyprisene er generelt preget av relativt store svingninger fra måned til måned. En viktig årsak er at prisene justeres kontinuerlig i forhold til tilbud og etterspørsel. I perioden februar til mai 2009 gikk flyprisene ned med i overkant av 12 prosent, og det var prisene på utenlandsreiser som falt mest. Nedgangen i disse månedene kan blant annet forklares med et relativt stort innslag av kampanjepriser, skriver SSB

I juni 2009 steg så flyprisene kraftig. Utenlandsreisene økte mest, men også prisene på innenlandsreiser viste en oppgang. Prisene på flyreiser steg samlet med 40,9 prosent fra mai til juni i år. Til sammenligning var prisoppgangen 25,7 prosent i samme periode i fjor.

- Selv om mye skyldes økning i flypriser denne gangen, som igjen kan skyldes forhold som etterslepende valutaeffekt, er det fortsatt ikke like sikkert at inflasjonen vil falle kraftig fremover, mener Storebrand-økonom Olav Chen.

Drivstoff og mat stiger kraftig
Prisene på drivstoff og smøremidler steg med 5,1 prosent fra mai til juni, og var også en viktig bidragsyter til oppgangen i konsumprisindeksen. Utviklingen i prisene på pakketurer ble målt i juni, og viste oppgang på 5,6 prosent siden forrige måling i juni fjor. Matvareprisene steg med 0,7 prosent, og her var det høyere priser på frukt som bidro mest.

Når det gjelder prisutviklingen de siste 12 månedene, var det matvarer og alkoholfrie drikkevarer, beregnet husleie for selveiere og elektrisitet som bidro mest til veksten. Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 5,8 prosent, mens beregnet husleie for selveiere og prisene på elektrisitet inkludert nettleie hadde en oppgang på henholdsvis 3,7 og 15,3 prosent. Andre viktige bidragsytere til veksten i KPI de siste tolv månedene var dyrere transport- og restauranttjenester.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere