28.000 unge svartelistet

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

28.000 norske ungdommer kan glemme mobiltelefon, boliglån og leie av bolig.

15.02.12 21:32

27.894 personer i alderen 18-26 år har betalingsanmerkninger, en økning på hele 18 prosent siste år (se verstingfylkene i tabell nederst – og verstingkommunene her.

Ferske tall som Intrum Justitia har innhentet fra AAA Soliditet, viser at 27.894 unge i aldersgruppen fra 18 til og med 26 år er registrert med betalingsanmerkning. Det er en økning på 4.306 personer, eller 18 prosent, fra året før.

Samlet har disse ungdommene en forfalt inkassogjeld på 1,1 milliarder kroner.

Tøft boligmarked
- Det har vært en urovekkende økning i antall unge personer med betalingsanmerkninger det siste året. Disse kommer til å slite i et allerede vanskelig boligmarked, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

Foto: Intrum Justitia

Hun understreker at en betalingsanmerkning er svært alvorlig for den det gjelder. Eksempelvis vil leverandører av strøm og teletjenester vegre seg for å gi kreditt. Dessuten blir det svært vanskelig å få boliglån når en slik anmerkning foreligger.

Får ikke leie
- Ungdom er taperne i dagens boligmarked. Boligprisene er høye, og nå har det kommet nye regler som stiller krav om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig. På kort sikt vil det medføre at enda flere må bli i leiemarkedet, sier Korsnes.

Har man i tillegg én eller flere betalingsanmerkninger, vil det også by på store utfordringer å få leie en bolig.

- De aller fleste utleierne foretar en kredittsjekk før de signerer leiekontrakten. Dårlige betalere stiller derfor svakt når ungdommer nærmest står i kø for å få leie bolig, sier hun.

Bør rydde opp
Intrum Justitia-lederen råder unge med betalingsanmerkning om å få ryddet opp i privatøkonomien snarest.

- Når kravet er innfridd, vil betalingsanmerkningen bli slettet. Ingen får vite at du en gang har hatt anmerkning, sier hun.

Hun oppfordrer skyldnere med betalingsanmerkning om å ta kontakt med kreditor eller inkassobyrået. De er innstilt på å finne en løsning som er akseptabel for alle parter.

Fem gode råd
Korsnes har også fem gode råd til ungdommer som vil unngå betalingsanmerkning:

Lær deg å sette opp regnskap og budsjett, slik at du har kontroll på hvor mye penger du kan bruke.

Betal regningene dine i tide.

Ideelt sett bør du ha satt av 10-20.000 kroner på en egen konto for å dekke uforutsette utgifter.

Bruk aldri kredittkort til å nedbetale gjeld.

Ha en jevnlig gjennomgang av økonomien din slik at du vet hvor du står.

9 av 10 vil ha privatøkonomi inn i skolen
De ferske tallene fra Intrum Justitia uroer DnBs forbukerøkonom og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl.

- Privatøkonomi er en dyrkjøpt lærdom for mange. Derfor bør privatøkonomi inngå i grunnskolens pensum, mener Sandmæl.

9 av 10 mener at ungdomsskolen og/eller videregående skoler bør formidle kunnskap om boliglån, sparing, forsikringer, budsjett og lignende. Dette fremgår av en landsdekkende undersøkelse som Synovate har utført for DNB. I dag er ikke privatøkonomi et eget fag i verken grunnskolen eller på videregående skoler. Det er heller ikke prioritert pensum på høyskoler eller universitet.

Foto: -

- Foreldrene må selvfølgelig ta sin del av ansvaret for at barna lærer seg sunt pengevett, men alle har ikke de samme forutsetningene. Privatøkonomi bør innføres som et eget obligatorisk fag fra ungdomsskolen, men allerede på barneskolen kan man begynne å prate om verdien av penger. Siden vi er på vei inn i et kontantløst samfunn så det er viktig å forklare barn hvor pengene kommer fra og hva ting koster, sier Sandmæl.

Hun har registrert at både forbrukerminister Audun Lysbakken og administrerende direktør i inkassoselskapet Intrum Justitia, Reidun Korsvold, er enig i at privatøkonomi må inn i grunnskolen.

- Det er bra. Flere ser altså behovet for å øke kunnskapen om privatøkonomi blant unge. Men så langt snakkes det bare om det, og det er ikke nok. Konsekvensen av en dårlig privatøkonomi kan bli fatal. Det er viktig å opplyse de unge slik at de ikke havner i ”Luksusfellen”, sier forbrukerøkonomen.

Tabellen viser antall personer i aldersgruppen 18-26 år med betalingsanmerkning. Oppføringen ”ikke registrert adresse” består primært av personer bosatt i utlandet. Kilde: Intrum Justitia / AAA Soliditet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.