NA24.no

Rederne vant i Høyesterett

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Gikk seirende ut av tidenes skattesak.

Norske redere slipper å betale tilbake 21 milliarder kroner i skatt til den norske stat. Det ble avgjort på fredag formiddag.

Dermed har norske redere gått seirende ut av tidenes skattesak.

Grunnlovsstridig
Stortinget vedtok i 2007 en ny rederibeskatning. Tidligere slapp rederiene unna gevinstbeskatning, og det gjør man fortsatt under dagens lovverk. Men finessen til regjeringen med daværende finansminister Kristin Halvorsen i spissen var at dersom man ville inn i den nye ordningen så måtte man betale den latente skatten for de siste ti årene.

Dette skapte ramaskrik fra rederstanden, og trusler om søksmål. Rederne mente at dette var grunnlovsstridig. Fredag kom altså dommen som rederne hadde anlagt mot staten.

Problemstillingen i saken er om disse overgangsreglene er i strid med Grunnloven § 97, om at ingen lov må gis tilbakevirkende kraft. Høyesterett kom til at overgangsregelen er grunnlovsstridig.

Sparer milliarder
For rederinæringen som helhet antas konsekvensene av dommen å bli at Grunnlovens skranke innebærer at rederiskatten samlet blir et engangsbeløp på opptil 21 milliarder kroner, fordelt over ti år etter de av Stortinget vedtatte overgangsregler.

Saken har vært behandlet i rettssystemet to ganger, men med ulikt resultat. Farstad Shipping og BW Gas vant fram i Oslo tingrett, mens i Aust-Agder tingrett fikk staten medhold mot Bergshav Tankers.

- Vi er lettet over Høyesteretts avgjørelse. Høyesterett har i dag bekreftet Grunnlovens beskyttelse mot å gi lover med tilbakevirkende kraft. Det er en prinsipiell avgjørelse av stor betydning for rettssikkerheten til oss alle. Dommen bidrar til å gjenreise tilliten til Norge som attraktivt og stabilt investeringsland for næringsvirksomhet, skriver Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund, i en kommentar til Høyesteretts kjennelse i rederiskattesaken.

Regjeringen registrerer
- Jeg tar til etterretning at Høyesterett har kommet til at latent skatt fra den gamle rederiskatteordningen ikke kan pålegges innbetalt etter overgangsreglene fra 2007, sier finansminister Sigbjørn Johnsen, i en melding.

- Regjeringen må vurdere situasjonen og de foreliggende handlingsalternativene, før det kan konkluderes i saken. Vi skal fortsatt sikre konkurransedyktige vilkår for rederinæringen, sier finansministeren.

Glad opposisjon
- Jeg er glad for at rederiene har vunnet frem. Dette er helt i tråd med det Frp hele tiden har hevdet, at de nye skattereglene var i strid med grunnloven, melder Frps Christian Tybring-Gjdde.

Han melder at han er opptatt av at regjeringen ikke bruker nederlaget til å konstruere nye skatteregler for sjøfartsnæringen.

- Regjeringen må respektere dommen i Høyesterett og ikke å bruke nederlaget til å konstruere nye skatter for sjøfartsnæringen, opplyser han.

Høyre istemmer.

- Dette er ikke et spørsmål «om å flå de rike». Dette handler om å gi en av landets viktigste næringer forutsigbarhet, sier Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten

Også NHO mener at avgjørelsen er en seier for næringslivets forutsigbarhet.

- Dette er en viktig prinsipiell avgjørelse som vil styrke stabiliteten og forutsigbarheten i det norske skattesystemet. Det vil også være positivt for Norges attraktivitet som lokaliseringsland for næringsvirksomhet, sier NHOs administrerende direktør John G. Bernander, i en melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere