NA24.no

- BP dropper utbytte

Foto: - (Afp)
Sist oppdatert:
Skal være nær avgjørelse om å avsette pengene til oljeoppryddingen.

Den siste tiden har kritikken mot BP tiltatt i USA, ettersom det fortsetter å fosse ut olje fra den ødelagte brønnen i Mexico-golfen.

Mange amerikanske politikere har krevd at BP slutter å betale utbytte til aksjonærene inntil utblåsningen er stanset og skadene betalt for.

melder britiske The Times at BP planlegger å holde tilbake de planlagte utbyttebetalingene, og sette pengene på sperret konto inntil selskapet får oversikt over kravene etter ulykken. Avisen viser til anonyme kilder. Det er ventet at det ikke kommer nye utbyttebetalinger før situasjonen er under kontroll.

BP har betalt utbytte hvert kvartal, og det har vært ventet at selskapet 27. juli ville annonsere et utbytte på 1,7 milliarder pund, eller rundt 16 milliarder kroner, for kvartalet.

Pengemaskin
Selskapet har tradisjonelt betalt store utbytter, og har dermed tiltrukket seg aksjonærer som er interessert i å få en løpende kontantstrøm fra sin investering. Selskapet har derfor nølt med å kutte utbyttene. Ifølge beregninger utgjør utbytte fra PB en sjettedel av utbyttene som mottas av britiske pensjonsfond.

Siden BP-aksjen er nær halvert siden ulykken, ville et utbytte på linje med normalen den siste tiden, utgjort en uvanlig høy utbetaling i forhold til aksjekursen. I fjor betalte BP et utbytte som tilsvarer 10 prosent av dagens aksjekurs.

Usikkerhet
Omfanget av lekkasjen samt den politisk dimensjonen saken har fått, har medført at mange har begynt å stille spørsmål ved fremtiden til det tidligere bunnsolide selskapet.

Det spekuleres nå på både konkurs og et mulig oppkjøp fra kinesiske eller amerikanske selskaper.

Den britiske statsministeren David Cameron har også kommet på banen, og understreker nå at BP er et viktig selskap, både for Storbritannia, USA og andre land. Den siste tiden har flere britiske politikere reagert på den harde tonen mot BP fra Obama-administrasjonen.

Les mer: Lei Obamas BP-hets

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere