NA24.no

Avgiftene Frp og Høyre vil ha fjernet

Sist oppdatert:
Med ny regjering står disse avgiftene i faresonen.

Flere meningsmålinger den siste tiden viser at Høyre nå er landets største parti. I tillegg holder Frp seg sterkt som landets tredje største parti, noe som gjør at de nå står frem som et skikkelig regjeringsalternativ ved neste valg.

Les mer: Høyre størst i ny måling

Dersom det blir en regjeringsendring vil Høyres Jan Tore Sanner og Frps Christian Tybring-Gjedde gjøre endringer på disse skattene og avgiftene:

Christian Tybring-Gjedde
Vil kutte:

 • El-avgift
 • Bompenger
 • Dokumentavgift
 • Nybilavgift
 • Kringkastingsavgift
 • Arveavgift
 • Formuesskatt

Jan Tore Sanner
Vil kutte:

 • Skatt på lave og vanlige lønnsinntekter
 • Formuesskatt
 • Nybilavgift, spesielt på de mest miljøvennlige bilene
 • Arveavgift
 • Kommunal eiendomsskatt

Vil øke:

 • Tobakksavgiften
 • Miljøavgifter, forutsatt at de har miljøeffekt og ikke bidrar til å flytte norske bedrifter til land hvor de kan forurense mer. Økte inntekter brukes til redusert skatt på lave og vanlige lønnsinntekter.

- Jeg vil være forsiktig med å mene noe om dette før vi har evaluert skattereformen neste år. Men generelt mener jeg at skatten på arbeid bør ned og at skattene bør økes på miljøfiendtlig atferd - såkalt grønn skatteveksling, sier Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen.

Forhatte avgifter
NA24 har de siste dagene satt fokus på fordelingen av skatter og avgifter. Regneeksempler laget av Skattebetalerforeningen viser at folk med lave inntekter gjerne betaler mer enn 50 prosent av inntekten i totale skatter og avgifter.

Grunnen er at avgiftene relativt sett tynger mer for den som tjener lite.

Les mer: Så mye betaler du i skatt og avgifter

En spørreundersøkelse viser da også at flere av avgiftene er svært upopulære. Mest forhatt er dokumentavgiften ved boligkjøp, etterfulgt av nybilavgiften, arveavgiften og bensinavgiften.

Les mer: Her er de mest forhatte avgiftene

- Ingen sosial profil
Dette overrasker ikke Fremskrittspartiets skattepolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde.

- Det viser at regjeringen har en retorikk og en politikk. Regjeringen har ingen sosial profil på skatte- og avgiftspolitikken, sier han til NA24, og legger til:

- Dette har vi sagt på innpust og utpust i årevis.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner peker på at det må lønne seg å jobbe.

- Det er en kjent sak at vi har et høyt avgiftsnivå i Norge. Det rammer hardere for folk med ganske lav inntekt, sier han.

Reagerer
APs Micaelsen reagerer kraftig på Tybring-Gjeddes utsagn.

- Skattepolitikken til regjeringen har i høyeste grad en sosial profil. Det er Frp, som vil fjerne formueskatten og gjeninnføre mange nullskatteytere, som burde være bekymret for sosial profil, sier han.

- Saken viser uansett at fokuset på å utjevne forskjeller gjennom skattesystemet, slik regjeringen nå gjør gjennom endringer i skattereglene for pensjonsinntekt og beregningen av ligningsverdi, er riktig, sier Micaelsen, som er leder i Stortingets finanskomité.

Micaelsen peker på at det er vanskelig å unngå at en større del av inntekten vil gå til avgifter for folk med lavere inntekt.

- Jeg forstår at mange avgifter oppleves som irriterende for folk, men jeg tror de fleste er enige om at skatt på forbruk er mer rettferdig enn å samle alt under skatt på inntekt, i tillegg til at sistnevnte ville redusert incentivene til å jobbe, sier Micaelsen.

Prioriterer skatt
Sanner nøler med å stryke avgifter med bred penn.

- Vi vil heller prioritere skattereduksjoner for lave og vanlige lønnsinntekter. Vi kan ikke si ja til alt. Vi må gjøre prioriteringer, sier han.

Sanner understreker at skattelettelsene ikke skal rettes mot folk med høye inntekter.

- Jeg mener at skatteprosenten for oss med ganske gode lønninger har kommet godt ned, sier han.

- Dreie forbruket
Micaelsen peker også på at mange avgifter ikke bare dreier seg om å skaffe inntekter til det offentlige.

- Avgifter er et virkemiddel for å dreie forbruket i ønsket retning, for eksempel fra forurensende biler til miljøvennlige biler eller til kollektivtransport, sier han.

Savner sammenheng
Tybring-Gjedde mener folk i liten grad aksepterer avgifter når disse ikke brukes på området hvor de hentes inn.

- Folk forstår ikke hvorfor bompenger skal gå til noe som ikke har med vei å gjøre, sier han.

Han mener også det er feil å forutsette at staten trenger dagens inntektsnivå.

- Det må effektiviseres. Man kan ikke si at dagens system er perfekt og så spørre hvordan vi skal finansiere det. Det er feil utgangspunkt, sier Frps skattepolitiske talsmann.

Onsdag klokken 11 stiller Skattebetalerforeningen opp i nettmøte på NA24. Send inn dine spørsmål i feltet under kommentarfeltet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere