*Nettavisen* Økonomi.

29,8 milliarder i overskudd

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Økning for Norges handelsoverskudd.

15.12.09 10:28

I november ble det eksportert varer for 65,4 milliarder kroner, mens importen i samme måned utgjorde 35,6 milliarder kroner, melder Statistisk sentralbyrå.

Dette ga et overskudd for utenrikshandel med varer på 29,8 milliarder kroner.

Sammenlignet med samme måned i fjor falt handelsbalansen med 22,3 prosent, mens det er en økning på 12,6 prosent fra oktober.

Lavere gasspriser
Hovedårsaken til nedgangen er den høye eksportverdien for naturgass i november i fjor. Eksportverdien inkludert olje, naturgass og kondensater falt med 15,3 prosent fra samme måned sist år, men når vi holder disse produktene utenfor var fallet bare 2,4 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

- Eksportverdien for naturgass steg med 11,4 prosent sammenlignet med forrige måned. Dette er likevel en nedgang på 12 milliarder kroner sammenlignet med november i fjor, som også var den nest største månedsverdien for naturgass noensinne. Eksportert kvantum av naturgass i gassform endte på 8,7 milliarder kubikkmeter i november. Den eksporterte mengden økte med 13 millioner kubikkmeter fra november i fjor og 892 millioner kubikkmeter fra oktober, skriver SSB.

Fall i oljeeksport
Verdien av råoljeeksporten viste en liten nedgang på 448 millioner fra oktober i år. Dette til tross for at den gjennomsnittlige prisen steg med 22 kroner til 437 kroner per fat. Sammenlignet med sist november gikk derimot verdien opp med 4,9 prosent. Antall eksporterte fat endte på 54,1 millioner. Dette er en nedgang på 3,9 millioner og 4,9 millioner fra henholdsvis forrige måned og samme tid i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.