NA24.no

Foto: _Tom Skår (Tom Skår)

Tom gikk til krig mot banken sin

Sist oppdatert:
En mann, én sparebank og full krig i byens gater. Les den utrolige historien.

De siste to årene har innbyggerne i Bergen vært vitne til Tom Skårs kamp mot Fana Sparebank, som han mener robbet til seg to millioner kroner i forbindelse med en kausjon.

Plakater spredt over hele byen med den megetsigende tittelen «Bank og bedrag - Fana strutsebank - med hodet i sanden» har vært del av en omfattende kampanje for å få banken til å endre standpunkt.

La til på bryggen
På en egen nettside, rundlurt.net , legger Skår frem sin sak. Skårs siste stunt var å bygge en flåte tapetsert med plakater som han likegodt la til kai midt på bryggen i Bergen.

- Etter at jeg la til kai på bryggen fikk jeg svært mange støttemail fra folk, sier han til NA24.

Det kan se ut som Tom til slutt gikk seirende ut av kampen. Rettssaken som var berammet til desember i år er nå avlyst etter at banken inngikk forlik mandag 21. september.

- Sett i ettertid er det ingen vinnere i saken, medgir allikvel Skår overfor NA24. Han forklarer saken i korte trekk.

Banken tok kausjonistpenger
Skårs ekskjæreste og medeier i firmaet Euro Fritid AS (nå konkurs) kausjonerte to ganger for et lån til firmaet. Da hun solgte boligen sin, tok banken over tre millioner kroner av salgssummen. 1,8 millioner kroner av dette tok banken for å dekke kvinnens kausjonistansvar.

Problemet, ifølge Skår, er at den ene av kausjonsavtalene var utgått på dato, mens den andre bare var en delkausjon.

- Fana Sparebank gjorde en rekke feil ved håndtering av kausjonsforholdet. Når banken ved en tilfeldighet oppdager disse feilene innkasserer den pengene uten å informere kausjonisten på forhånd. På denne måten unngår banken å måtte kreve kausjonisten for pengene, noe de naturligvis er lovpålagt å gjøre. Og i tillegg var lånene det var kausjonert heller ikke misligholdt, sier Skår.

Vet du om en liknende sak? Send ditt tips til redaksjonen her

Inngikk forlik
Kvinnen gikk til sivilt søksmål mot banken og engasjerte advokat Hogne Sandanger. I ett intervju med Bergens Tidende stiller Sandanger seg bak Skårs fremstilling av saken.

Sandanger mener kvinnen åpenbart er blitt lurt av Fana Sparebank i det banken tilegnet seg penger i forbindelse med boligsalget som den ikke hadde krav på.

Selv om Fana Sparebank til slutt inngikk forlik føler ikke Skår at han «vant» kampen på vegne av sin tidligere kausjonist.

- Hun måtte betale egne saksomkostninger, noe som utgjorde cirka en halv million kroner. Hadde hun hatt krefter og midler ville hun nok stått løpet ut i rettssaken, sier Skår.

Illustrerer maktmisbruk
Han mener saken er et slående eksempel på at banker generelt utnytter at de er den store og sterke part.

- De truer med langvarige rettssaker som den svake part ikke har mulighet til å finansiere. På den måten kan de tillate seg å bryte lover og tilrane seg penger uten å bli tatt, sier Skår.

NA24 prøvde forgjeves å få en prat med administrerende direktør Nils Martin Akse torsdag. I stedet ble vi henvist til bankens eksterne advokat Erik Myhr-Nilsen i advokatfirmaet Steenstrup & Stordrange.

- Det er mye å si om denne saken, men i forliket som ble inngått mandag har begge parter skrevet under på å ikke kommentere saken offentlig, er Myhr-Nilsen eneste kommentar overfor NA24.

NA24 prøvde forgjeves å få en prat med administrerende direktør Nils Martin Akse i Fana Sparebank torsdag.

Les flere saker hos NA24

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere