Gå til sidens hovedinnhold

3 enkle grep for å få lovlig vaskehjelp

Stadig flere velger å betale for vaskehjelp, men bare halvparten betaler hvitt.

For første gang er en person dømt for å ha betalt svart for vaskehjelp. Kvinnen, som skal være en norsk næringslivsleder, ble dømt til 30 dagers betinget fengsel og 20.000 kroner i bot. Også tre andre vaskekunder har mottatt bøter på mellom 3000 og 6000 kroner.

Les også: Fengsel og bot for svart betaling av vaskehjelp

Men disse menneskene er på langt nær de eneste som har betalt svart for vaskehjelp. Bedre råd og dårligere tid har ført til at stadig flere har vaskehjelp i hjemmet, og Skattedirektoratet anslår at så mye som 50 prosent av renholdsmarkedet i private hjem er svart.

Få tips til hvordan du kan sikre deg hvit vaskehjelp nederst i saken!

Preventiv effekt

Baard Fiksdal, informasjonssjef i NHO Service, mener kvinnens dom trolig vil få en preventiv effekt.

- Men man kan frykte at effekten blir kortvarig. Det er svært sjelden at noen blir tatt og straffet for å ha kjøpt renhold svart i Norge. I dette tilfellet ble saken etterforsket fordi kvinnen også hadde stjålet sølvtøy, sier Fiksdal.

Han understreker at han håper skattemyndighetene nå vil sette mer fokus på å etterforske svart renhold.

Operativ leder i rengjøringsfirmaet Citymaid, Hanne Nordhagen, er overrasket, men fornøyd med at loven som kan gjøre deg medansvarlig dersom du kjøper svarte tjenester blir tatt i bruk.

- Dette kan nok få mange til å skjelve litt i buksene, men jeg tror nok at folk vil benytte seg av svart arbeid på samme måte som tidligere. Det virker som det skal veldig mye til for å rokke ved folks samvittighet, sier Nordhagen.

Tre alternativer

Nordhagen tror mange ikke forstår hvorfor det er så problematisk å kjøpe svarte tjenester.

- Skatter og avgfter får hjulene til å gå rundt, men det virker ikke som om folk tenker så langt. Så man må bare fortsette å bekjempe svart arbeid, sier Nordhagen.

Og det finnes tre enkle grep for å sikre at du har ditt på det rene:

1) Du engasjerer et byrå
Om du bestemmer deg for å benytte deg av et byrå, bør du sjekke om den er registrert og godkjent av Arbeidstilsynet. Dette kan du gjøre på nettsiden handlehvitt.no.

- Dersom virksomheten er registrert i merverdiavgiftsregisteret gir det en pekepinn på at det er en seriøs aktør, men det er ingen garanti, sier fungerende seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten, Lene Ringså Solberg.

Du bør også inngå en skriftlig kontrakt med byrået, da står du sterkere i reklamasjons- og klagesaker, og be om faktura slik at du har en bekreftelse på hva du betaler for.

- Det kan også være lurt å betale via bank. Når man betaler for tjenester via bank, blir det vanskeligere for tjenesteyteren å unndra skatter og avgifter. For kjøper innebærer det en større trygghet og redusert risiko, sier Ringså Solberg.

2) Du ansetter en selvstendig næringsdrivende
Her kan det også være lurt å inngå en skriftlig kontrakt, be om faktura og betale via bank. Selv om du også her slipper arbeidsgiveransvaret må du betale moms på det tjenesten prises til.

Lønn for småjobber kan være hvitt og skattefritt om arbeidet som utføres skjer i tilknytning til hjemmet ditt eller hytta, som for eksempel renhold, hagestell, snømåking og arbeid på bygning, hage og kjøretøy.

Men da kan utbetalt lønn ikke utgjøre mer enn 6000 kr i året per person, du må betale som privatperson og den som utfører arbeidet kan ikke gjøre det som en del av egen virksomhet.

Det er i utgangspunktet ikke noen grense for hvor mange personer man kan utbetale 6000 kr til uten lønnsoppgaveplikt.

3) Du blir arbeidsgiver
- Når du engasjerer en privatperson for å få utført lønnsarbeid i hjemmet eller på fritidseiendommen din, regnes du som arbeidsgiver for den som gjør jobben, sier Ringså Solberg.

Da må du hente skattekortet til den ansatte på Skatteetatens nettsider og trekke skatt fra lønnen før du betaler. Du kan betale ut lønn og slippe arbeidsgiveravgift om arbeidet skjer hjemme, i hagen, på hytta eller på bilen og utbetalt lønn ikke utgjør mer enn 60.000 kr i året.

Det er også her en forutsetning at du betaler som privatperson og at den som utfører jobben ikke har firma i samme bransje.

- Betaler du og din husstand lønn som tilsammen ikke overstiger 60.000 kroner per år, kan du bruke Oppgjørsblankett for privatearbeidsgivere som du finner på Skatteetatens nettsider, som du fyller ut og leverer elektronisk, sier Ringså Solberg.

Det finnes tre ulike måter å trekke og betale skatt på når man er arbeidsgiver og det kan du leser mer om på Skatteetaten.no.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her