*Nettavisen* Økonomi.

3. juledag er den store byttedagen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Men regn med å måtte stå i kø.

28.12.11 00:58

3. juledag er den store byttedagen her til lands. Og de som ikke fikk nøyaktig det de ønsket seg til jul, sørger for at køene blir lange når butikkene åpner igjen. Tirsdag byttes det gaver for millioner.

- Det byttes nok mest bøker, filmer, dataspill og klær. Mange får kanskje dobbelt opp, sier direktør for mote og fritid i hovedorganisasjonen Virke, Bror Stende, til NA24.

- Ingen forbrukerrett
Men det er ingen selvfølge å få byttet julegaven.

- Det er egentlig ingen forbrukerrett. Det er butikkenes service som gjør at man eventuelt får byttet. Det er opp til kunden selv å sette seg inn i byttereglene, fortsetter Stende.

- Man må være klar over at butikkene har forskjellig politikk. Noen har åpent kjøp i 30 dager, andre i ti. Noen har kanskje ikke i det hele tatt. Jeg tipper det blir en del skuffede kunder, men som regel får man byttet til andre varer, forsikrer Stende.

- Vær tidlig ute
Han har følgende tips til de skal friste lykken 27. desember.

- Det lønner seg å være tidlig ute. Hvis man skal bytte til en annen modell eller størrelse, kan disse raskt bli utsolgt. Det er selvfølgelig også veldig viktig å ikke klippe av etiketter eller bryte forseglingen på filmer, og ha med kvittering hvis man har det. Ting må generelt se nytt ut.

Og varebyttingen kommer til å vare til ut på nyåret.

- Det er stort rush i romjula, og de fleste ønsker å få byttingen unnagjort 3. juledag. Men det fortsetter på nyåret. Etter hvert kommer jo januarsalget, og det blir trøkk der også, sier Stende.

I og med at byttingen ikke registreres på kassen på samme måte som ved vanlig salg, finnes det ikke eksakte tall på hvor mye det byttes for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.