En lang periode med billige penger er i ferd med å gå mot slutten over
store deler av verden. Også her hjemme. Norges Bank kommer til å heve
renten i løpet av 2018, dersom økonomien utvikler seg som ventet.

Siden det siste rentehoppet i mai 2011 har rundt 300.000 personer mellom 20 og 39 år kjøpt sin første bolig i Norge, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

Det betyr at det finnes rundt 300.000 norske boligeiere som aldri har opplevd et rentehopp. Dersom nye boligeiere fortsetter å øke i samme tempo som gjennomsnittet de siste syv årene, kan tallet komme opp i nærmere 350.000 før renten etter planen settes opp.

Sentralbanksjef Olsen vedgår at det er flere problemstillinger knyttet til at renten er holdt ekstraordinært lav i en lang periode.

Lave renter stimulerer til økte låneopptak og kan derfor bidra til oppblåste verdier på formuesgoder, som for eksempel eiendom og aksjer. Lave renter i en lang periode kan dessuten føre til at folk tar på seg mer risiko enn man normalt ville gjort.

- Det er litt tankevekkende at vi i 2018 vil ha nesten ti år bak oss med vedvarende lav rente etter finanskrisen. Tiden går fort, men det er likevel tankevekkende, sier Olsen til DN og legger til:

- Ikke tilpass dere et langvarig lavt rentenivå. Dere må være forberedt på at rentene kommer opp en gang i løpet av en boligs levetid.

For et par uker siden varslet Olsen at renten vil begynne å stige igjen fra desember 2018.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her