NA24.no

301.100 personer i Norge får uførepensjon

(Arkivfoto)
Sist oppdatert:
Antall uføre i Norge stiger. Telemark er det verste fylket.

Ved utgangen av 2010 var 9,5 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år uføre. Dermed har det siste årets opptur i økonomien, ikke ført til at antallet uføre i Norge faller tilbake, tvert i mot.

Tallene fra desember viser at NAV betalte ut uførepensjon til i alt 301.100 personer i Norge. Dette var faktisk en oppgang på hele 4.800 personer fra samme tid i fjor.

– At antallet uførepensjonister øker svakt, skyldes hovedsaklig at befolkningen vokser, skriver arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en melding.

Flere unge uføre
Blant alle aldersgrupper yngre enn 55 år holdt andelen uføre seg stabilt eller økte svakt, mens andelen uføre i de eldste aldersgruppene gikk noe ned.

Det er i de eldste aldersgruppene vi finner flest uføre. 45 prosent av alle uføre er eldre enn 60 år. Fra 2009 til 2010 økte antall uføre i alderen 20–24 år med 290 personer, mens det ble 1060 færre uføre i alderen 60-64 år.

- Studier har vist at økningen i unge uføre skyldes at det har blitt flere unge med alvorlige psykiske lidelser. De som blir uføre i ung alder, risikerer et langt liv som uførepensjonister. Derfor er det viktig at alle muligheter for å komme tilbake i arbeid prøves ut. Her har NAV en viktig rolle, men for å lykkes trenger vi arbeidsgivere som er villige til å ta i mot mennesker som ikke alltid kan yte hundre prosent. I tillegg er det viktig at den enkelte er motivert til å prøve seg i arbeidslivet. Vi har flere eksempler på at det å ha en tung psykisk lidelse også er forenelig med å jobbe når forholdene legges til rette, sier Lystad.

Om lag 20 prosent av de nye uførepensjonistene kom direkte fra sykepenger. Ca. 59 prosent fra arbeidsavklaringspenger og ca. 21 prosent fra annet, som kan være i jobb, arbeidsledighet eller andre livssituasjoner. I annetgruppen finner vi også personer som går rett på uførepensjon på grunn av alvorlig sykdom.

Færre uføre i Oslo
Det er ekstreme nasjonale forskjeller i uføre-tallene til NAV. Mens Telemark har høyest andel uførepensjonister med 12,9 prosent og Oslo har lavest andel med 5,7 prosent.

- Mye av forskjellene mellom fylkene kan antakelig forklares med forskjeller i alderssammensetning og utdanningsnivå, skriver NAV i en gjennomgang av tallene.

Antallet uførepensjonister har økt i alle fylker unntatt i Oslo og Sogn og Fjordane. Størst økning finner vi i Vest-Agder med 4,1 prosent og Nord-Trøndelag med 4,0 prosent.

Her er oversikten over mottakere av uførepensjon som andel av befolkningen :
* Østfold 12,8

* Akershus 7,0

* Oslo 5,7

* Hedmark 12,3

* Oppland 11,0

* Buskerud 8,7

* Vestfold 10,9

* Telemark 12,9

* Aust-Agder 12,3

* Vest-Agder 11,2

* Rogaland 7,2

* Hordaland 7,8

* Sogn og Fjordane 8,0

* Møre og Romsdal 8,8

* Sør-Trøndelag 9,5

* Nord-Trøndelag 11,6

* Nordland 12,6

* Troms 11,7

* Finnmark 12,1

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere