NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90
Foto: Scanpix

- Årets fredspris er ulovlig

Sist oppdatert:
Og er den det kan ikke prispengene betales ut, mener jurist.

Fredag deles Nobels fredspris ut av den norske Nobel-komitéen. Prisen er én av fem som blir delt ut av stiftelesen etter svensken Alfred Nobel.

I år går prisen til den kinesiske demokratiforkjemperen Liu Xiaobo. Prisen er kontroversiell, og dermed følger den norske komitéen opp standarden fra tidligere, hvor folk som Barack Obama og Muhammad Yunus har fått prisen.

- Ulovlig
Spørsmålet er om den norske Nobel-komitéen følger statuttene som er nedsatt av prisens stifter; Alfred Nobel.

Hvis de ikke gjør det, kan nemlig ikke pengene fra stiftelsen benyttes. Det mener i alle i fall juristen og Nobel-historikeren Fredrik S. Heffermehl.

Årets prisepenger er på ti millioner svenske kroner.

Heffermehl har flere ganger påpekt at prisen deles ut til folk som ikke kommer inn under Alfred Nobels intensjoner. Hans hovedpoeng er at da Nobel bestemte at det norske folk skulle dele ut prisen, satte han ned tre kriterier. Disse var:

* Forbrødring
* Nedrustning
* Fredskongresser.

Det er det førstnevnte kriteriet som i utvidet form har blitt brukt som begrunnelse til at Obama og Xiaobo er verdige vinnere.

Dette holder ikke mener Heffermehl, og peker på at komitéen bruker sin egen definisjon på hva Nobel ville legge vekt på. Han mener dermed at fredsprisen deles ut ulovlig.

- Den nye ordningen Stortinget innførte i 1948 er ulovlig. Stortinget har juridisk plikt til å foreta en samlet vurdering og oppnevne den mest mulig kvalifiserte komité - ut fra hva Nobel ville med fredsprisen, ikke overlate plassene til partigruppene, som bruker den til å premiere egne veteraner og ikke har forstått storheten i Nobels fredsvisjon og at respekt for Nobels intensjon er viktigere enn noensinne, skriver Heffermehl på samlesiden nobelwill.org.

I Nobel-komitéen sitter nå ekspolitikerne Thorbjørn Jagland, Kaci Kullmann Five, Sissel Marie Rønbeck, Inger-Marie Ytterhorn og Ågot Jorunn Valle

- Hvordan kan denne prisen deles ut, når man ikke følger statuttene til Nobel, og er ikke dette rett og slett et brudd på loven?

- Jo, men makta rår, sier Heffermehl til NA24.

- Bør gå til fredsforkjempere
Heffermehl er selv aktiv i internasjonalt fredsarbeid. Han mener at Nobels forslag til en fredspris var en genial tanke, for å få dempet våpenkappløpet.

- Så hvem mener du fortjener prisen?

- Den bør gå til folk som er fredsforkjempere og i fredsbevegelsen.

Nobels fredspris er i år på 10 millioner svenske kroner. Pengene kommer fra arven etter Alfred Nobel, som døde i 1896. Etter at stiftelsens formue nærmest ble radert bort i etterkrigsårene, har de siste årene formuen økt. Mye av årsaken er at den svenske regjeringen godkjente en endring av de strenge forvaltningsreglene som Alfred Nobel nedsatte.

Her er statuttene og reglene Nobels fredspris styrer etter. Les selv, og si din mening (under) om Nobel-komiteen følger Nobels intensjoner.

Det har ikke lyktes NA24 å få kommentar fra den svenske Nobel-stiftelsen fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere