NA24.no

31.500 kroner mer til bøndene

Sist oppdatert:
Staten og Jordbrukets forhandlingsutvalg er blitt enige om at bøndene skal få 31.500 kroner mer neste år.

Oppgjøret på 1.9 milliarder kroner er historisk stort, og bøndene har via forhandlingene fått 300 millioner kroner mer enn det de ble tilbudt fra staten i forrige uke.

Rammen innebærer at inntektene for bøndene vil øke med knapt 10.000 kroner per årsverk og deretter 11 prosent - knapt 22.000 kroner - fra 2008 til 2009. Totalt sett gir rammen grunnlag for en inntektsvekst fra 2008 før avtale til 2009 med vel 17 prosent, eller 31.500 kroner per årsverk.

Krevde 3,3 milliarder kroner
Bondeorganisasjonene krevde opprinnelig 3,3 milliarder kroner. Småbrukarlagsleder Ole-Anton Teigen er skuffet over resultatet. Men bøndene har ikke noen streikemulighet, og derfor vil de trolig stemme for avtalen når den skal opp til uravstemning.

Men bøndene har en god mulighet til å presse Senterpartiet som er avhengig av deres stemmer, og med oppgjøret har regjeringspartiet vunnet en stor seier blant de rødgrønne.

Direktør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) Thomas Angell har tidliger sagt at oppgjøret helt klart vil bety økte matvarepriser. Angell mener at det er spesielt prisene på kjøtt og meieriprodukter som vil øke.

Les også:- Kjøtt vil koste flesk

Nesten en dobling
I fjor ble partene i jordbruksoppgjøret enige om en ramme på 975 millioner kroner. Det ga en inntektsøkning på 17.000 kroner per årsverk fra 2008 og var under halvparten av det bøndene krevde.

Bøndene har framført at de bør få økt støtte på grunn av økte produksjonskostnader. Spesielt har utgiftene til kunstgjødsel økt mye den siste tiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere