NA24.no

Nå skal «snus» bli forbudt

(Privat)
Sist oppdatert:
Regjeringen synes skriften er for stor på snusskapene.

Regjeringen og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har i mange år drevet hardkjør mot røykerne. Nå står snuserne for tur.

Dette bildet av et snuskjøleskap tatt på Flesland i Bergen er ikke lovlig, hvis vi forstår Helsedirektoratet rett.

Rollemodell vanskelig

I høringsnotatet om endringer i Tobakksskadeloven heter det at:

«Selv om bruk av snus ikke skader andre, kan det bla annet av hensyn til den ansattes funksjon som rollemodell eller representant for virksomheten, være ønskelig med en helt tobakksfri arbeidsplass».

I høringsnotatet opplyses det videre at Helsedirektoratet har mottatt svært mange henvendelser fra publikum som reagerer på utsalgssteders merking av hyller, skap og kjøleskap hvor tobakksvarer oppbevares.

Stor psykisk belastning

«Det samme gjelder merking av snuskjøleskapene, hvor det ofte står skrevet «SNUS» med ekstra store bokstaver», heter det.

For flere nordmenn sliter stort med at tobakksvarer gjennom denne merkingen er så synlige og at det fungerer som en belastende påminnelse og fristelse som oppleves som en kjøpsoppfordring.

Helsedepartementet foreslår at følgende reguleres i forskrift:

  • Det kan kun gis pris- og produktopplysninger i nøytral svart skrifttype på et hvitt ark i maks A4-størrelse. Det er ikke tillatt med noen form for illustrasjoner eller avbildninger på listen, og det er ikke tillatt å på noen måte fremheve noen merkenavn eller priser fremfor andre.
  • Alternativt kan utsalgsstedet opplyse om pris ved vanlig, nøytral hyllemerking. Det vil imidlertid ikke være behov for slik merking dersom det vedtas et forbud mot selvbetjening, jf. punkt 3.7 nedenfor.
  • Det er ikke tillatt med noen form for fargebruk eller annen utforming som forbindes med tobakksvarer eller røykeutstyr.
  • Listen kan kun henges opp der tobakksvarene oppbevares, ved kassen eller fremvises til kunden på forespørsel.
  • Det kan kun være én liste ved hver kasse eller hvert oppbevaringssted.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere