NA24.no

Foto: Berit Roald (Scanpix)

Norge flommer over av smuglersigaretter

Sist oppdatert:
35 prosent av alle sigaretter som røykes i Norge kommer fra utlandet. Hovedårsak: Organisert smugling.

Ny undersøkelse viser at 35 prosent av alle sigaretter som røykes i Norge kommer fra utlandet. Andelen har aldri vært høyere og er en økning på fem prosent fra 2010. Staten taper 600 millioner kroner bare på veksten i forbruket av utenlandske sigaretter. Organisert smugling er hovedårsaken.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Undersøkelsen er utført av analysebyåret MS Intelligence på vegne av Philip Morris, British American Tobacco og Japan Tobacco International og er den tredje i sitt slag.

Mest i Kristiansand

35 prosent utenlandske sigaretter betyr i antall at nordmenn røyket to milliarder sigaretter avgiftsfritt i 2011, en økning på 5,2 prosent fra 2010. Selve undersøkelsen ble gjennomført i de syv byene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Oslo, Fredrikstad og Bærum kommune.

Høyest andel av utenlandske sigaretter ble funnet i Kristiansand med 39,3 prosent, mens i Fredrikstad var andel 28 prosent.

Organisert smugling

- Vi ser tydelig at den organiserte sigarettsmuglingen til Norge bare øker og øker, noe også Finansdepartementet omtaler i siste statsbudsjett. Motivasjonen for smuglerne er stor siden en 20-pakning i Norge gjerne koster 100 kroner, koster den samme pakken i Baltikum 25 kroner. Vi vil derfor anbefale at toll og politi blir sikret ytterligere ressurser for å stanse det faktum at Norge flommer over av sigaretter uten myndighetens kontroll med salget, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Phillip Morris til NA24.

Paradoks

British American Tobacco mener undersøkelsen viser at norske myndigheter ikke bare må satse på å regulere salget i Norge, når andel av det ukontrollerte salget har blitt så høyt.

- Når myndighetene ikke tar tak i 35 prosent av sigarettmarkedet i Norge, blir effekten av tobakkspolitikken redusert, sier Helland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere