NA24.no

Regjeringens forskriftsgilde øker prisen på en liten toroms med 600.000

(Selvaag Bolig)
Sist oppdatert:
Regjeringen gjør nye leiligheter minst 600.000 kroner dyrere ifølge sjefen i Selvaag Bolig.

Nye forskrifter og regelverk gjør boliger så dyre at unge mennesker stenges ute fra boligmarkedet. Det skriver administrerende direktør i Selvaag bolig Baard Schuimann i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

For mange krav innføres samtidig
Han lister opp en rekke forskrifter og krav til nye boliger som politikerne har kommet med.

Universell tilgjengelighet, balansert ventilasjon, ekstra lydisolering, radonsikring, enrgimerking, overrislingsanlegg, dobling av antall stikkontakter, tredjepartskontroll og utvidet garantitid er ordninger som politikerne har innført på løpende bånd uten noen form for konsekvensanalyse.

Liten leilighet 600.000 kroner dyrere
Ifølge Schumann gjør de nevnte kravene en liten toroms leillighet 600.000 kroner dyrere å bygge. Og boligkjøperne må betale.

Selvaag Boligs direktør mener politikerne med dette gir et kraftig bidrag til økt klasseskille i Norge og at stadig flere nordmenn med normale inntekter stenges ute fra boligmarkedet.

Opptatt av vanlige folk
Schumann ber om at flere av de nye kravene utsettes, slik at ikke nybyggingstakten synker ned til et faretruende lavt nivå.

- Du er ikke bare ute etter å mele din egen kake som boligprodusent?

- Nei, for meg er det viktigst at folk flest har råd til å komme seg inn på boligmarkedet, sier Schumann til NA24.

Han har ikke mye til overs for måten regjeringen styrer boligpolitikken på.

- Ta for eksempel kravet om universell utforming. I tillegg til å fordyre boligene betyr kravet at to prosent av landets befolkning dikterer hvordan de resterende 98 prosentene må utforme boligene sine, sier Schumann til NA24.

Sp verstingpartiet
- Hvem har skylda for at det ikke bygges nok boliger?

- Først og fremst Senterpartiet. De er ikke til å rikke på kravet om for eksempel universell utforming. Politkerne fra Ap er mer mottagelig for faktainformasjon og forstår det jeg sier. Men de gjør allikevel ingenting, sier Schumann.

Han har flere ganger forklart stortingsrepresentanter fra Ap om at de er hovedansvarlig for innføring av nytt klasseskille i det norske boligmarkedet.

- Jeg blir bare møtt av partiets spindoktorer og argumentet om at bygge-effektiviteten blant norske boligprodusenter har sunket kraftig. Da svarer jeg at når lønningene i Norge stiger fire ganger mer enn i våre naboland og papirmølla har økt med 30 prosent så har nedgangen i effektivitet en helt naturlig forklaring, sier Schumann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere