*Nettavisen* Økonomi.

338.000 nordmenn svartelistet

Foto: (TV 2 hjelper deg)

Nesten halvparten av alle inkassosaker går til unge mennesker i etableringsfasen.

24.01.07 10:58

Tross gode tider har hver 11. ligningspliktige nordmann dårlig eller ingen kredittvurdering, og får dermed ikke kreditt.

NA24 – din næringslivsavis

Til sammen har vi betalingsanmerkninger for 15,6 milliarder kroner. Det viser en ny analyse fra Lindorff.

Dårlige betalingsvaner
– Vi er fremdeles inne i en sterk oppgangstid, der folk flest har mer penger mellom hendene enn tidligere. De fleste er blitt flinke til å gjøre opp for seg, mens enkelte grupper er i ferd med å utvikle dårlige betalingsvaner, sier Arve Paulsen, kommunikasjonsdirektør i Lindorff i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ruth Høyland Jønsrud

Rød liste
Totalt befinner 159 000 nordmenn seg i såkalt rød sone hos kredittvurderingsselskapet Lindorff Decision, noe som betyr at de i praksis er på næringslivets svarteliste. I tillegg er nesten 179 000 personer uten kredittrangering, og er dermed også utestengt fra å kunne ta opp lån og kreditt. Den siste gruppen har vokst kraftig det siste året, og omfatter mange uten fast bosted og personer som ikke har levert ligning.

Ungdom i faresonen
6,3 prosent av ligningspliktige nordmenn fikk inkassosak fra Lindorff i fjor, en nedgang på 7 prosentpoeng fra 2005. Inkassonedgangen gjorde seg gjeldende hos samtlige alders- og inntektsgrupper. Likevel blir nordmenn i alderen 18-35 år stadig mer overrepresentert i inkassostatistikken.

– Dette er andre år på rad at inkassoandelen øker blant unge mennesker, noe som tyder på at det er noen i denne aldersgruppen som ikke har kontroll over utgiftene sine. Det er urovekkende. Historien viser at de som først legger til seg dårlige betalingsvaner, gjerne bærer dem med seg resten av livet, sier Paulsen.

Mens folk i alderen 18-35 år utgjør under 30 prosent av befolkningen, står de for en økende andel av inkassosakene. Omtrent hver tiende person i denne aldersgruppen fikk en eller flere inkassosaker mot seg i 2006.

”Profesjonelle skyldnere”
Men ikke alle skyldnere er like interessert i å betale gjelden sin. Lindorff har nå rundt 4000 navn på sin liste over såkalte profesjonelle skyldnere, det vil si personer som tar opp smålån og mindre kreditter uten å ha til hensikt å gjøre opp for seg noensinne. Alle disse skyldnerne har minst 20 inkassosaker hver og svarer verken på brev eller telefoner.

– Disse passer gjerne på å ikke få for stor gjeld til en enkeltkreditor, og opparbeider seg i stedet smågjeld på 500-1500 kroner hos et stort antall bedrifter. De spekulerer i at kreditor ikke vil bruke tid på å forfølge kravet når pengene ikke kommer, sier Paulsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.