NA24.no

Foto: Anette Karlsen/Scanpix

- Regjeringen fremstår som uprofesjonell

LO, YS, Unio og Akademikerne bryter lønnsforhandlingene med staten, og oppgjøret går nå til megling

Forhandlingene har pågått siden 12. april.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Når staten viser så liten forhandlingsvilje, får de det som de vil: Vi møtes til megling hos Riksmegleren, sier forhandlingslederne i LO Stat, YS Stat og Unio, Tone Rønoldtangen, Pål N. Arnesen og Arne Johannessen.

- Fremstår som uprofesjonell

Akademikerne følger opp.

- Staten har ikke på noe tidspunkt ønsket å forhandle og har abdisert som arbeidsgiver. Det er alvorlig når man har nærmere 150.000 ansatte. Dette er regjeringens ansvar, og det må få konsekvenser, sier Rikke Ringsrød, forhandlingsleder i Akademikerne stat.

- Regjeringen fremstår som uprofesjonell, fortsetter Ringsrød.

- Vi kan ikke fortsette sånn

Lønnsforhandlingene i staten startet 12. april, men i løpet av to uker har staten ikke kommet med et eneste reelt tilbud eller forhandlingsutspill. Tre virkedager før forhandlingsfristen går ut, har regjeringen heller ikke vedtatt noen forhandlings-fullmakter. Dermed blir oppgjøret en farse.

- Måten dette lønnsoppgjøret har blitt gjennomført på må få konsekvenser. Dette er uprofesjonelt og alvorlig. Vi kan ikke fortsette på denne måten, sier Ringsrød.

Akademikerne krever nå at lønnsforhandlingene i staten løsrives fra politisk overstyring. Sverige har i mange år hatt et uavhengig Statens arbeidsgiververk med ansvar for lønnsoppgjørene. Arbeidsgiververket styres direkte av statsetatene og fungerer utmerket. Tiden er overmoden for en tilsvarende arbeidsgiverorganisering i Norge.

- Staten har store problemer med å rekruttere og beholde kompetent arbeidskraft. Situasjonen blir ikke bedre av at arbeidsgiver opptrer så uprofesjonelt som dette. En dårlig lønns- og personalpolitikk svekker det offentlige tjenestetilbudet. Det er de svakeste i samfunnet som taper mest på denne politikken, og det umuliggjør regjeringens visjon om at vi skal ha «verdens beste offentlige sektor», sier Ringsrød.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere