NA24.no

Foto: Privat.

Må fortsatt betale for barn som ikke er hans

Sist oppdatert:
Regjeringen vil foreløpig ikke endre reglene som gjør at fedre som Øystein Ormseth må betale for barn som ikke er hans.

Høsten 2011 sto småbarnspappa Øystein Ormseth frem i NA24 og fortalte at han hadde fått en kraftig økning i barnebidraget fordi eksen hadde fått nytt barn med ny mann - og dermed gått frivillig ned i inntekt.

Flere stortingspolitikere fra regjeringspartiet Ap har gitt sin fulle støtte til Ormseth og har sammen med opposisjonspolitkere krevd en endring av praksis.

Anket ombudets avgjørelse
Tidligere barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken nektet å endre praksis til tross for at Likestillings-og diskrimineringsombudet vedtok at gjeldende praksis er mannsdiskriminerende. Lysbakken klaget ombudets vedtak inn for Likestillings- og diskrimineringsnemda. I mars 2012 kom nemda til akkurat samme konklusjon som ombudet - gjeldende praksis er brudd på likestillingsloven.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Godtar utsettelse
Siste kapittel i saken ble skrevet torsdag 24. mai da rødgrønne politikere i Stortingets Familie- og kulturkomite satte en effektiv stopper for endring av reglene inntil videre.

- Saken om barnebidrag ble torsdag ferdig behandlet i komiteen og FrP fikk kun støtte fra Høyre i sine merknader. Regjeringspartiene og Krf sier de vil avvente saken og komme tilbake til den. Dette er svært skuffende, når en også vet at intensjonen til et samlet Storting i flere har vært det motsatte av det som i dag praktiseres av NAV, sier nestleder i familie- og kulturkomiteen Solveig Horne (Frp) til NA24.

Komiteens flertall, som hovedsaklig består av Ap og SV-politikere, sier seg fornøyd med et svar fra Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen av 4. mai der statsråden uttaler at hun vurderer hensiktsmessigheten av å beholde nåværende regel og konsekvensene av eventuelle endringer.

- Bryter med noe Stortinget har bestemt
- Det er svært skuffende at ikke noe skjer. Stortinget har klart gitt sin tilslutning til at ekspartner ikke skal betale mer dersom man selv frivillig velger å redusere lønnen sin. Dette gjelder også når man får nye barn med ny partner. For Ormseth og andre fedre i samme situasjon bety dette at de ikke skal betale mer i bidrag hvis ekspartner selv velger å redusere inntekt i forhold til tidligere inntekt, sier Horne til NA24.

Hun synes det er betenkelig at to påfølgende SV-statsråder, Lysbakken og Thorkildsen, ikke har vist/viser interesse for å følge opp det Stortinget har vedtatt.

Småbarnspappa Øystein Ormseth er skuffet over at ingenting skjer.

- Dagens ordning oppleves som fryktelig urettferdig blant det folk flest. Problemstillingen har vært grundig behandlet av Stortinget to ganger og når både likestillingsombudet og likestillingsnemda i tillegg har konkludert med at gjeldende praksis er gal bør noe skje, sier Ormseth til NA24.

Utdrag fra stortingsinnstilling nr. 185 (2006-2007):
"...Det er ikke uvanlig at foreldre reetablerer seg med nye barn, og det er fortsatt ansett som vanlig at mor eller far er hjemme med små barn. Et valg om å være hjemme med nye barn kan imidlertid betraktes som et internt anliggende for den nye familieenheten - et valg som bare angår dem. Foreldre som har forsørgelsesplikt for barn fra tidligere forhold, står i utgangspunktet fritt til å innrette seg slik de måtte ønske, men det er ikke uten videre gitt at de med sine valg kan fri seg fra den lovbestemte forsørgingsplikten og føre byrdene over på den andre av foreldrene eller det offentlige. Etter departementets syn er det derfor den nye familieenheten som er nærmest til å bære eventuelle konsekvenser av et valg om å være hjemme med nye barn. Departementet vil derfor foreslå at en bidragspliktig eller bidragsmottaker som velger å være hjemme med nye barn, må bære de økonomiske konsekvensene av dette valget. Dette innebærer at det å være hjemme med nye barn under tre år ikke i seg selv vil være en rimelig grunn til å være uten inntekt, og vedkommendes inntekt vil bli gjenstand for skjønnsfastsettelse..."

Likestillingsminister Thorkildsen har foreløpig ikke besvart NA24s henvendelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere