NA24.no

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Kutter prisene med opp til 95 prosent

Sist oppdatert:
Samtidig som Telenor tar fram den store øksa, setter de også opp prisene. Forvirret?

Bruk av mobiltelefonen i utlandet, og spesielt utenfor Europa, har tradisjonelt vært en uhyre dyr affære. Mange har kommet hjem til sjokkregninger etter en hyggelig langhelg i New York eller en kjærlighetsferie i Thailand.

For eksempel er vanlig pris per megabyte for databruk i USA 112,50 kroner per megabyte hos Telenor, mens NetCom tar seg betalt 30-125 kroner per megabyte avhengig av hvilken operatør mobilen din kobler seg på.

Heller ikke i Europa er det spesielt billig. Standard pris hvis du surfer på mobilnettet i EU er 25 kroner per megabyte, men teleoperatørene har på toppen av dette lagt svært kompliserte prisstrukturer.

Hos Telenor må du for eksempel betale 25 kroner per megabyte for de første 1,96 (!) megabytene, før det slår inn en makspris som gjelder opp til 20 eller 50 MB, avhengig av hva slags utstyr du bruker, før det så begynner å koste 10 kroner per megabyte.

OneCall krever på sin side at du selv tar frem gangetabellen for å forstå hva som egentlig er prisen du betaler i sin prisoversikt.

Kutter prisene betydelig

I det hele tatt er det ikke lett å vite hva det koster å bruke mobilen i utlandet, men nå gjør Telenor et fremskritt for å få ned prissjokket i utlandet.

Mandag morgen sendte Telenor ut en nyhet som først og fremst er gode nyheter for deg som har planer om å ta turen til USA, Tyrkia eller Thailand med det første, men som også for de som har abonnement med inkluderte ringeminutter.

Nå gjelder det å holde tunga rett i munnen, for dette kommer til å bli litt komplisert - særlig hvis du skal sammenligne prisene med andre mobiloperatører.

USA og fire andre land kuttes

Telenor tar i dag 112,50 kroner per megabyte for stort sett all databruk utenfor EU, inkludert i USA.

Men nå gjøres det noe spesielt med prisene for Sveits, Kroatia, USA, Thailand og Tyrkia . For å få de nye prisene må du selv bestille et tilleggsprodukt, som i seg selv er gratis.

Produktet får navnet «Surf utenfor EU/EØS», og gjelder altså bare for disse fem landene, ikke resten av verden - selv om navnet skulle tilsi det.

Med det produktet vil man i utgangspunktet betale 50 kroner per megabyte, men denne prisen gjelder bare opp til 1,58 megabyte. Da har du nemlig nådd en «makspris» på 79 kroner per dag, som gir deg «fri bruk» opp til 20 megabyte.

Snittprisen for de første 20 megabytene blir dermed litt under fem kroner per megabyte. Etter dette vil du så betale 10 kroner per megabyte.

Altså:

  • 0-1,58 MB: 50 kroner per megabyte
  • 1,58-20 MB: 79 kroner per dag
  • 20 MB og mer: 10 kroner ekstra per MB

Tjenesten gjelder ikke for bedriftskunder, men Telenor sier også disse kundene vil få et pakketilbud. Hva det inkluderer er derimot ikke klart.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få klarhet i hva vanlig listepris per megabyte vil være uten dette tilleggsproduktet - men vi tror det er 50 kroner.

OneCall har så langt vært best i USA med 10 kroner per megabyte, men har i sin prisoversikt oppgitt prisene på en måte som gjør det vanskelig å forstå. NetCom tar 30-125 kroner per megabyte avhengig av hvilken mobiloperatør du benytter. Tele2 vil på sin side ha 87,68-102,76 kroner per megabyte - mens Chess vil ha 29-112 kroner per megabyte.

Oppdatert: OneCall opplyser til NA24 at de skal gjøre prisoversikten sin mer oversiktlig i løpet av dagen.

Ifølge informasjonssjef Anders Krokan i Telenor er bakgrunnen for at prisene for USA og de andre landene nå kan kuttes bedre avtaler med operatørene og EU-reguleringer.

Bruk inkluderte minutter i Europa

Et annen interessant tilleggsprodukt som dukker opp, er muligheten for telenorkunder å bruke abonnementenes inkluderte ringeminutter i EU-land.

Igjen er dette en tjeneste som du må bestille selv aktivt hos kundeservice, men når du har gjort det betaler du en oppstartspris på 5,99 kroner, og bruker så inkluderte ringeminutter mens du ringer.

Setter opp prisen i Norden

Samtidig som Telenor kutter prisen utenfor EU, fjerner de skillet i pris på bruk av datatrafikk i Norden og EU.

Tidligere betalte du 49 kroner per dag for å bruke 50 MB i Norden, og 20 MB i EU. Nå blir det 49 kroner per dag for 30 MB uansett hvilket EU/EØS-land du befinner deg i. Det vil si at prisen settes opp i Norden, mens den settes ned i de andre landene.

Denne endringen er gyldig fra og med i dag, mens de nye pakkeproduktene nevnt over blir satt i drift 18. juni.

NetCom har fingeren på avtrekkeren

Med de nye prisene blir Telenor en god del billigere enn NetCom i enkelte land. Dette tar Netcoms kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus med ro.

- Netcoms ambisjoner at landegrenser skal være irrelevante og at du skal ha trygghet til å bruke mobilen hvor som helst. Først kom vi med lik pris i Norden, så kom pakkepriser i EU - og så skal vi selvsagt ikke slutte der. Vi skal fortsette roamingferden gjennom verden, sier en lyrisk Vederhus.

Han sier at de har egne prisendringer på gang, men at han ikke kan avsløre noe før alt er klart til lansering.

Fortsatt komplisert

Prisendringene gjør det ikke spesielt mye mer oversiktlig å bruke mobiltelefonen i utlandet. Prisen for en megabyte i USA varierer nå fra 4,95 kroner til 125 kroner avhengig av hvilken mobiloperatør du benytter, hvor mye du benytter datatrafikk og hvilken mobiloperatør mobilen din velger der borte.

Samtidig avhenger prisen av at du selv har tatt initiativ til å bestille tilleggstjenester.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere