NA24.no

Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen.
Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen. (Scanpix)

Denne beskjeden kan gi rentehopp

Sist oppdatert:
Norge suser fremover.

Onsdag er Norges Bank ute med sin siste oppdatering av Regionalt nettverk.

Informasjonen fra disse ringerundene til norske bedrifter, organisasjoner og kommuner vektlegges i stor grad når Norges Banks foretar sine pengepolitiske vurdergeringer.

Større forventninger
- Norges Bank legger stor vekt på informasjonen fra regionalt nettverk i sine prognoser for norsk økonomi. Norges Banks estimat på veksten i Fastlands-BNP i 2.kvartal på 0,7% sammenfaller med forventningene til produksjonsvekst i 1.kvartalsrapporten fra regionalt nettverk. Det blir derfor veldig viktig å merke seg om nettverkskontaktene har revidert sine forventninger i noen retning, skriver seniorøkonom Kari Due-Andersen i Handelsbanken Capital Markets sin morgenrapport.

Og det har kontaktene gjort.

I rapporten kommer det frem at de oppjusterer utsiktene og vurderer produksjonsveksten som noe tiltatt de tre siste månedene.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Kontaktene ventet samlet sett om lag uendret produksjonsvekst det neste halve året, men det var fortsatt store variasjoner mellom næringene.

Aktiviteten steg mest i oljeleverandørnæringen og i tjenesteyting rettet mot næringslivet. Veksten i hjemmemarkedsindustrien og eksportindustrien var fortsatt svak, men noe høyere enn i forrige runde. Industrinæringene og bygg og anlegg ventet tiltakende vekst fremover, mens tjenesteyting mot næringslivet ventet noe lavere vekst det neste halve året.

- Høyere lønn og færre ledige
Andelen bedrifter som melder om kapasitetsproblemer har økt. Kontaktene har oppjustert sine investeringsplaner noe fra januar, og planlegger moderat vekst i investeringene de neste 12 månedene. Tilgangen på arbeidskraft synes å ha blitt litt vanskeligere, særlig innenfor bygg og anlegg. Veksten i sysselsettingen holder seg likevel oppe, og har vært litt sterkere enn kontaktene så for seg i januar. Det ventes om lag uendret vekst i sysselsettingen fremover.

Kontaktene anslo en årslønnsvekst for 2012 på 4 prosent, litt høyere enn i forrige runde. Anslagene var lavest i industrien og varehandelen og høyest i bygg og anlegg, tjenesteyting og offentlig sektor.

313 kontaktbedrifter har rapportert denne gangen. Intervjuene ble gjennomført i april og mai, men siden den gang har stemningen i markedet snudd ned.

- I løpet av mai har imidlertid stemningen i markedene snudd markert til det verre grunnet dårligere tall enn ventet både fra USA, Kina og eurosonen. Det kan derfor hende at det oppjusterte bildet fra ringerunden ikke blir like tydelig i 2. kvartalsrapporten. Resultatene i 2. kvartalsundersøkelsen vil nok avhenge mye av når intervjuene er foretatt, melder Due-Andersen.

Uansett var rapporten på den sterke siden, noe som peker mot snarlig rentekutt.

- Rapporten fra nettverket bekrefter bildet av at norsk økonomi går stadig bedre. Eksportindustrien har i liten grad blitt rammet av utviklingen i Europa (og den sterke kronen). Dette bygger opp under vår prognose om at Norges Bank vil heve renten til høsten (august), melder DnB Markets.

Norges Bank etablerte høsten 2002 et regionalt nettverk bestående av bedrifter, organisasjoner og kommuner i hele landet. Norges Banks Regionalt nettverk foretas gjennom telefonsamtaler med et begrenset utvalg kontakter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere