NA24.no

«Gullalderen i norsk økonomi er over»


Magne Østnor (bildet) i DNB Markets DNB venter en gjennomsnittlig reallønnsvekst de neste tre årene pår 0,8 prosent. Det er betydelig lavere enn de siste tiårene.
Magne Østnor (bildet) i DNB Markets DNB venter en gjennomsnittlig reallønnsvekst de neste tre årene pår 0,8 prosent. Det er betydelig lavere enn de siste tiårene. (DNB)
Lønnsveksten i Norge blir lav i flere år fremover.

- Gullalderen i norsk økonomi er over, skal vi tro Norges Banks forventningsundersøkelse. Forventningene om lav lønnsvekst i flere år virker nemlig å ha festet seg hos både partene i arbeidslivet og hos «økonomiekspertene», skriver DNB Markets i en morgenrapport fredag.

Mens partene i arbeidslivet venter at lønnsveksten i år og neste år blir 2,8 prosent, er «økonomiekspertenes» forventninger noe lavere.

- Til sammenligning var det gjennomsnittlige anslaget for et år siden 3,5 prosent. På fem års sikt har forventet lønnsvekst kommet ned under 3 prosent. Når forventningene til inflasjonen fremover er mindre endret, ventes dermed reallønnsveksten å bli vissen, skriver DNB Markets.

DNB venter en gjennomsnittlig reallønnsvekst de neste tre årene pår 0,8 prosent.

. Det er betydelig lavere enn snittet de siste tiårene, men også lavere enn hva vi mener å kunne forvente av reallønnsveksten på lang sikt.

Laveste lønnsforventninger siden målingene startet
Norges Banks forventningsundersøkelse for 3. kvartal som ble publisert i går, viser at partene i arbeidslivets forventninger til lønnsveksten i årene fremover er kommet betydelig ned. Det gjelder ikke bare arbeidsgivernes forventninger, men også arbeidstagernes.

- De langsiktige forventningene (om 5 år), er lavere enn noen gang siden målingen startet og inflasjonsmålet formelt ble innført i 2002, skriver Nordea.

Positivt, men skaper problemer
- En slik virkelighetsforståelse er positivt for norsk økonomi, men vil skape problemer for Norges Bank som har fått jobben med å holde inflasjonen rundt 2,5 %. Med en lønnsvekst på 2 ¾-3 ¼ %, som er partenes forventninger til lønnsveksten om 5 år, må enten produktivitetsveksten i Norge bli om lag null eller prisveksten på importerte konsumvarer bli svært høy for at inflasjonen skal ende på 2,5 %. Ingen av delene virker sannsynlig.

Detaljomsetningen  i Norge har svingt veldig så langt i år. Etter et stup i mai, steg detaljomsetningen med 1 % i juni.

- Vi venter at julitallene som kommer i dag viser en ytterligere oppgang på 0,7 %, tror Nordiea.

Amerikanske BNP-tall løftet stemningen
Torsdag 37.08 var den positive stemningen tilbake i aksjemarkedene. Det var klar oppgang i Europa på dagen i går, i USA i går kveld og i Asia i natt.

- Sterke amerikanske BNP-tall for 2. kvartal bidro til å løfte stemningen, sammen med de pengepolitiske tiltak kineserne vedtok tidligere i uken, og deres trolig støttekjøp av aksjer, skriver Nordea.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere