*Nettavisen* Økonomi.

34.500 gårdsbruk står tomme

Foto: (UMB)

Og nå får bondesjefen selv skylden.

17.06.11 09:32

«Det handler om følelser: En utredning om ubebodde landbrukseiendommer», er nettopp utgitt fra Bygdeforskning, på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Den ser nærmere på hvorfor Norge har 34.510 ubebodde landbrukseiendommer.

Ifølge rapporten, mener 45 prosent av eierne at det er helt uaktuelt å selge eiendommene, uavhengig av salgspris, men det tror ikke professor Normann Aanesland stemmer.

- Pengene styrer
- Handler dette om følelser, professor Aanesland?

- Nei, alt du kan velge handler om økonomi! Det har jeg lært av Arne Garborg. Det er pengene som styrer følelsene våre, slår professor Normann Aanesland ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) fast overfor Nettavisen.

Han er sterkt i mot dagens landbrukspolitikk, som han mener Senterpartiet (Sp) har full påvirkning på.

- Det burde være markedsmekanismen som bestemmer. Med høyere pris, vil flere selge – og uten boplikt, vil barna kunne bo der og ta vare på gården, sier Aanesland.

- Dagens ordning gjør at altfor mange blir passive, mener han.

Vond sirkel
- Hvorfor står så mange gårder ubebodde i Norge i dag?

- For det første har du problemer med for få arbeidsplasser i distriktene. For de fleste er det nødvendig med en tilleggsjobb ved siden av å drive gården. Dermed fører kravet om boplikt til at barna ikke kan overta fordi de ikke får jobb. Foreldrene vet dette - og i tillegg vet de at hvis de selger, får de lav pris. Dermed sitter de på eiendommen. Resultatet er at hele prosessen uthales. Til slutt sitter gjerne en enke igjen med gården - før dødsboet overtar og heller ikke blir kvitt eiendommen, sier Normann oppgitt.

Dette er et samfunnsøkonomisk problem av flere grunner, mener professoren:

- Stordriftsfordelene vil utnyttes mye bedre hvis flere gårder ble tatt i bruk, noe som igjen vil ivareta norsk matvareproduksjon på en bedre måte og få et bedre kulturlandskap i de områdene der det bor folk, mener han – og humrer:

- Når jeg er på setra mi, ser jeg maks en person. Tenke seg til, det kunne vært så annerledes.

Setter sin lit til Høyre og Frp
Aanesland ser kun én løsning på problemet:

-Det er en blå regjering med Høyre og Frp. Sp bestemmer dagens landbrukspolitikk. Hvis ikke de får det som de vil, trekker de seg ut. Slik har det vært siden slik 1930-tallet.

- Hva er ditt råd til Lars Peder Brekk?

- Fjern boplikten, fjern prisreguleringen og rydd opp i konsesjonsloven! Fjern hele jordbruksavtalen (inngått mellom Staten og Norges Bondelag red.anm.), avslutter Normann engasjert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag