NA24.no

Ny Yara-sjef kobles til korrupsjon

Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Byttet bort én million tonn aluminium.

Den internasjonale gjødselgiganten Yara var kjernen i tidligere Norsk Hydro. Næringsdepartementet er den dominerende aksjonæren med 36 prosent av aksjene.

I over ett år har den statskontrollerte gjødselgiganten vært under etterforskning av Økokrim, for mulig korrupsjon i forbindelse med selskapets virksomhet i Libya.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Nettavisen NA24 har i flere artikler skrevet om at Yaras konsernsjef, Jørgen-Ole Haslestad, fortid i den tyske kjempen Siemens.

Her ledet han en avdeling som stod bak bestikkelser for til sammen 130 millioner kroner i perioden 12. mars 2001 til 30. september 2007, ifølge det amerikanske kredittilsynet (SEC).

Ansettelsen skjedde to måneder før SEC avslørte korrupsjonen i avdelingen.

Nå er det klart at Yaras nåværende styreformann Bernt Reitan kobles til mulig korrupsjon.

- Byttet million tonn aluminium
I et amerikansk søksmålet mot Reitans tidligere arbeidsgiver, aluminumsgiganten Alcoa, navngis nemlig Reitan.

Her hevdes det at Bernt Reitan skal ha vært en av Alcoas forhandlingspartnere knyttet til en byttehandel med store mengder aluminium.

Her står det at Alba og Alcoa inngikk en skriftlig forståelse om salget av opp til 26 prosent av aksjene i Alba til Alcoa eller en Alcoa-kontrollert part, i bytte mot én million tonn aluminium. Alba hevder at Rice, Dahdaleh, Alcoas tidligere toppsjef Alain Belda og Bernt Reitan, tidligere gruppepresident for Alcoas primærprodukter, representerte Alcoa i forhandlingene.

Siden 2008 har USA etterforsket mulig korrupsjon knyttet til kjøp og frakt av aluminium fra Australia til Bahrain. Her skal Alcoa angivelig ha fått betalt overpris av selskapet Alba. Dette skal ha blitt gjort gjennom bestikkelser av megleren Victor Dahdaleh, som selv er siktet av britisk politi.

Kjente ikke til
Reitan ble valgt inn som styreleder i mai. Det var også han som ble foreslått som ny styreleder av valgkomiteen i Yara International i mars.

Eva Lystad ledet valgkomiteen i Yara da Reitan ble valgt som ny styreleder. Hun avviser at de kjente til saken.

- Nei, valgkomiteen kjente ikke til denne saken, men vi står fast ved at vi gjorde en grundig vurdering, sier hun til Dagens Næringsliv.

Reitan bekrefter ovenfor DN at han ikke har orientert valgkomiteen i Yara, da han sier at han ikke er omfattet av søksmålet.

- Jeg er ikke kjent med at mitt navn skal være nevnt i en strafferettslig etterforskning eller i det søksmålet som ligger til behandling. Faktisk var jeg ikke engang kjent med dette Alba-sitatet før Dagens Næingsliv tok kontakt, skriver han i en e-post til avisen.

Kometkarriere
Bernt Reitan trakk seg i februar 2010 etter en suksessfull og nesten 40 års tjeneste i aluminiumsgiganten Alcoa og Elkem.

Reitan ble daglig leder for Alcoa World Alumina Chemicals Europe i 2000, så etter kun et halvt år ble han president for Alcoa World Chemicals. I 2001 ble han valgt til visepresident i Alcoa. I januar 2003 ble han oppnevnt til president for Alcoa Primary Metals og ved utgangen av samme år ble han Executive Vice President og Group President for Global Primary Products.

I løpet av Alcoa-karrieren bidro Reitan blant annet til at Alcoa satset på Fjarðaál på Island og utviklingen av gruven Alcoa Juruti bauxite i Brasil. Han overså også ekspansjonen og moderniseringen av Alcoas raffinerier og smelteverk jorden rundt. Under Reitans ledelse implementerte Alcoa en avtale med det norske konsernet Orkla.

Alcoa overtok i 2009 Orklas andel i Elkem Aluminium på 50 prosent, i bytte mot Alcoas eierandel i Sapa Extrusions på 45 prosent. Etter dette eide Alcoa 100 prosent i Elkem Aluminium, mens Orkla eide 100 prosent av Sapa.

Før Reitan begynte i Alcoa hadde han en rekke fremtredene roller i Elkem.

Foruten Yara, sitter Reitan også i styret i solenergiselskapet REC, cruisekjempen Royal Caribbean Cruise Lines og i American Scandinavian Foundation.

Les: - Tåler ikke flere korrupsjonssaker
Les: Siemens frikjenner Haslestad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere