350 mill kan gå til spille

Foto: Thor Benjamin Brekken (Mediehuset Nettavisen)

Staten, Ingvar Kamprad, Orkla og Christen Sveaas har alle investert i Uniol. Nå kan pengene gå opp i røyk.

27.11.09 11:08

STYREMØTE I DAG:- Skifteretten neste for Uniol
NA24 – din næringslivsavis

Uniol har gjort det klart at de kommer til å legge ned virksomheten hvis avgiften på biodiesel blir innført. Og natt til fredag gikk et splittet storting inn for den omstridte avgiften .

Dermed blir det permitteringer og full stans i driften ved biodieselfabrikken. Det varslet Uniol i en pressemelding allerede søndag.

Fredag avgjør styret selskapets fremtid.

- Dette er ingen god dag, sier styreleder Øystein Haslum i Uniol - like før dagens styremøte.

350 millioner på spill
Til sammen 350 millioner kroner er investert i fabrikken i Fredrikstad, som har en produksjonskapasitet på 100.000 tonn biodiesel per år.

Bak investeringene står folk som Christan Sveeas og Ingvar Kamprad, samt Orkla og det halvstatlige oppdrettsselskapet Cermaq.

Sistnevntes investering i Uniol er bokført til 85 millioner kroner. Selskapet eier 12,9 prosent av Uniol direkte og 27,1 prosent gjennom det deleide datterselskapet Norgrain.

– Uniol-engasjementet er ikke en del av Cermaqs kjernevirksomhet og en eventuell endelig stans av virksomheten til Uniol vil ikke ha likviditetsmessige konsekvenser for konsernet. Cermaq vil ta stilling til den regnskapsmessige håndteringen av selskapets investering når det endelige utfallet av saken er klart, skriver Cermaq i en børsmelding.

Sveaas og Kamprad
Flere andre finanskjendiser er indirekte inne i den nedleggingstruede bedriften.

Christen Sveaas eier gjennom Kistefoss Venture Capital 30,8 prosent av Hadeland Bio Olje AS som igjen eier 30,8 prosent av Uniol.

Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad sitter med 17,3 prosent i Hadeland Bio Olje gjennom Ikano Investments.

Orkla sitter også indirekte på eiersiden i Uniol gjennom Orkla Finans som eier Øraveien Industripark. Tidligere lå posten på 16 prosent hos Borregaard Industries Ltd. som også er eid av Orkla.

I sommer var miljø- og utviklingsminister Erik Solheim med på åpningen av fabrikken som ligger i Fredrikstad. I juni i år ble fabrikken med høyautomatisert og moderne produksjonsanlegg for biodiesel innviet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag