NA24.no

- Du skulle hatt lavere rente

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Slik skor de seg på din bekostning.

Da året startet var finansmarkedene preget av skyhøy uro, spesielt grunnet eurokrisen.

Dette medførte at prisen på penger, bankenes råvare, steg markant. Når bankene må betale mer for å låne penger snur de seg så rundt og sender regningene videre til de låner penger til - i form av høyere rente.

- Det som har preget bankenes innlånskostnader de siste årene er at risikopremiene de må betale på innlån har økt. Innlånskostnadene har generelt blitt dyrere og avstanden til pengemarkedsrenten har blitt større, sa Morten Baltzersen, direktør i Finanstilsynet, nylig til Nettavisen NA24.

For å bedre på situasjonen har de største sentralbankene i verden blant annet kuttet rentene og startet nye uortodokse pengepolitiske grep som pengetrykking.

Billigere penger
Dette har medført at situasjonen i finansmarkedene har roet seg noe. Som en konsekvens av dette har det dermed blitt billigere for bankene å låne penger.

Til eksempel har påslagene i tremåneders pengemarkedsrenter falt langt raskere enn hva Norges Bank la til grunn i juni.

- Påslagene synes nå å ligge rundt 40-45 basispunkter, mot anslått 80 basispunkter i fjerde kvartal, melder seniorøkonom Ida Wolden Bache hos Handelsbanken Capital Markets.

Denne svekkelsen tilsvarer et rentekutt på vel 0,4 prosent.

- Beholder det selv
Men dette er ikke et gode som bankene så langt har gitt sine kunder - gjennom lavere rente.

Sentralbanken påpeker sågar også at de norske bankene putter den billigere finansieringen i sin egen lommebok.

- Påslagene i penge­ og kredittmarkedene har falt også i Norge, men det har i liten grad gitt utslag i utlånsrentene til husholdninger og foretak, skriver Hovedstyret i Norges Bank i sin Pengepolitiske rapport.

Med andre ord har ikke bankene kuttet utlånsrenten i takt med sine egne endringer.

Spår lavere rente
Sentralbanksjef Øystein Olsen har også flikket på spådommene sine.

Nå ser sentralbanken for seg at renten bør ligge i intervallet 1-2 prosent i perioden fram til 14. mars 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

- I banen som nå er lagt frem er det en liten sannsynlighet for heving i andre kvartal, men størst er sannsynligheten for at første heving vil komme i tredje kvartal. Sammenlignet med rentebanen fra forrige Pengepolitiske rapport er rentebanen 12 basispunkter lavere i andre kvartal 2013 og 14 punkter lavere i tredje kvartal. I fjerde kvartal ligger rentebanen 19 punkter lavere enn banen som ble lagt frem i juni, melder makroøkonom Ole André Kjennerud hos DnB Martkets.

De venter at styringsrenten vil holdes uendret til oktober 2013. Deretter ventes det at Norges Bank vil heve styringsrenten gradvis.

Finanstilsynet ønsker ikke å ta stilling til om bankene bør kutte utlånsrentene mer.

- Bankene må selv vurdere hvilken rente de skal fastsette på ulike utlån. Det er viktig at det er god inntjening i bankene, som blant annet kan brukes til å bygge soliditet, sier Morten Baltzersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere