NA24.no

- Thorbjørn Jagland er tonedøv

Foto: Søreide, Kjell Inge (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå blir det «fakkelkrig» i Oslos gater.

Kritikken har haglet etter at EU ble tildelt årets Nobels fredspris.

Norges Fredsråd nekter å arrangere fakkeltog for EU under utdelingen 10. desember fordi de ikke anser EU som en verdig vinner.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

Europabevegelsen har imidlertid tatt saken i egne hender, og arrangerer et fakkeltog 10. desember for å hedre EU.

- Vårt fakkeltog har med å vise respekt for vinneren - akkurat som alle andre fredsprisvinnere har fått oppleve og noe vi vet de alle har satt stor pris på, sier lederen i Europabevegelsen Paal Frisvold til Nettavisen NA24.

Han mener den norske skepsisen til EU farger kritikerne av at EU fikk fredsprisen.

LES INTERVJUET MED FRISVOLD HER: - Fredsprisen handler ikke om lille Norge

- Jagland «tonedøv og eurosentrisk»
Nei til EU arrangerer et fakkeltog 9. desember for å demonstrere mot årets fredsprisvinner.

Dermed er det duket for noe så spesielt som en «fakkelkrig» i Oslos gater.

Lederen for Nei til EU, Heming Olaussen, er ikke nådig i sin kritikk av EU.

- Det måtte en eurosentrisk og tonedøv Nobelkomite-leder som Jagland til for å overse den hoderystende forundring og spott som ville bli tildelingen til del, sier Olaussen til Nettavisen NA24.

- Økonomisk og sosial «krig»
- Hvorfor mener du at EU ikke fortjener fredsprisen?

- EU er ikke et prosjekt som handler om fred, men om å ivareta EUs økonomiske, politiske og militære egeninteresser. EU kan sies å være et prosjekt som har gått til økonomisk og sosial «krig» mot sine innbyggere, med arbeidsløshet, fattigdom, sosial uro og ekstremisme som resultat, sier Olaussen.

Han mener EU er en handelsblokk som ivaretar sine egeninteresser overfor fattige land i verden på en måte som sementerer fattigdom.

- Dette gir snarere grunnlag for konflikter enn fred utenfor Europa, mener Olaussen.

Frisvold mener IMF har like strenge krav som EU.

- Middelhavslandene går gjennom en forferdelig innstramningspolitikk. Det er, som Heming sier, en krigserklæring. Men det blir galt å skylde på EU. Hadde ikke Hellas vært med i EU hadde de måttet forholde seg til IMFs krav om innsparinger og omlegging av økonomien. De kravene vil ikke være mildere enn EUs. Det er fortsatt overveldende flertall i Hellas og Spania om å beholde euroen. Da blir det litt merkelig å høre at vi her oppe i luksus og velstand vet bedre, mener Frisvold.

- Paradoks å gi fredsprisen til en opprustningsunion
Olaussen mener en klausul i Lisboatraktaken er ett eksempel på hvorfor han synes EU ikke fortjener fredsprisen.

- I artikkel 42 nr 3 pålegges landene en forpliktelse til militær opprusting. Den samme traktaten er nesten kjemisk fri for fokus på fred og nedrustning. I praksis gir denne holdningen seg utslag som at når EU gir land som Hellas pålegg om kutt i offentlig sektor, så skjermes militærvesenet som eneste sektor.

- Vårt Land skrev i oktober, at 32 prosent av all våpeneksport i verden kommer fra EU-land. For de som er opptatt av virkelig fredsarbeid blir det et paradoks å gi fredsprisen til en opprustningsunion, mener Olaussen.

«Festning Europa»
- EU anno 2012, med sin «festning Europa», viser fram et grimt ansikt overfor fattige flyktninger fra sør. I stedet for humanisme og menneskerettigheter ser vi menneskerettighetsbrudd, tvangsinternering og deportasjoner langs EUs sørlige grenser, mener Olaussen.

Frisvold reagerer på ordbruken til Olaussen.

- Å snakke om «festning Europa» blir litt rart fra Norge. Vi har de høyeste tollmurer på mat og andre bearbeidete jordbruksprodukter som mineralvann, pizza og syltetøy. Vi har også en av de strengeste innvandringspolitikkene i Europa, selv om vi får langt færre fattige mennesker på dør enn våre naboland, agrumenterer Frisvold.

Mener EU bryter mennerettigheter
Olaussen viser til flere rapporter fra menneskerettighetsorganisasjoner som peker på at EU-land har inngått økonomiske avtaler med land i Nord-Afrika for å hindre flyktninger i å komme seg over Middelhavet.

- Den verste av disse var vel avtalen med Ghadaffi i Libya. Hvor mange tusen mennesker som er sendt ut i ørkenen for å omkomme, eller som er internert i fangeleir, vet vi ikke. Det er uansett brudd på deres menneskerettigheter, mener Olaussen.

Han trekker også fram at systemet Frontex, under Schengen-avtalen, etter hans mening er et politi- og overvåkingssystem som bidrar til å undergrave flyktningers rett til å søke asyl.

- I strid med Nobels ønsker
I sitt testamente presiserer Nobel at prisen skal gå til noen som har utført fredsarbeid det siste året. Testamentet presiserer også at fredsprisvinneren skal bidra til avskaffelse eller nedrustning av militære armeer.

Flere av Alfred Nobels oldebarn reagerer kraftig på at EU vant årets fredspris. Professor Michael Nobel mener Nobelkomiteen de siste tiårene bevisst har sett bort fra sitt oppdrag og valgt prisvinnere ut fra sine egne preferanser.

- Er årets fredspris i strid med Nobels ønsker?

- Jeg mener det. Familien Nobel mener det. Den internasjonale fredsbevegelsen mener det - de har levert inn en offisiell protest til det svenske Nobelinstitutet mot tildelingen. Men Paal Frisvold og de andre EU-entusiastene her til lands overser helt alle slike innvendinger.

Ungdomsarbeidsløshet, opptøyer og demonstrasjoner
- Det kan virke som om Jagland og Lundestad ønsker å tilføre EU hardt tiltrengt prestisje. Den trenger EU selvsagt, men det er ikke Nobels fredspris verdig å bli brukt, eller misbrukt, på denne måten, mener Olaussen.

Han setter også spørsmålstegn ved hvorfor EU får fredsprisen akkurat i år.

- Hva kjennetegner EU anno 2012? Det blir veldig sært å trekke fram den tyske forfatningsdomstolen som sannhetsvitne for EUs fortjenester siste år. De fleste mennesker tenker på familier som blir kastet ut av sine hjem, opptil 50 prosent ungdomsarbeidsløshet, opptøyer og demonstrasjoner når man tenker på EU i 2012. Frisvold tenker på den tyske forfatningsdomstolen. Ham om det, sier Olaussen.

Frisvold poengterer imidiertid at ingen andre prisevinnere har startet og avsluttet arbeidet sitt i løpet av året som gikk.

- Alle priser sees utifra et langsiktig, om ikke historisk, perspektiv, mener Frisvold.

Kan vi takke Nato eller EU?
- Det er ingen tvil om at Europa har blitt et fredeligere sted siden 50-tallet. Hadde Europa vært like fredelig i dag hvis EU aldri hadde eksistert?

- Nå er kontrafaktisk historieskriving en umulighet. Vi vil aldri få vite hva som kunne ha skjedd. Men det er grunn til å filosofere over påstanden om EUs betydning i så måte: man må altså mene at for eksempel to velutviklede økonomier og demokratiske stater innenfor samme forsvarsallianse skulle gått til krig mot hverandre dersom det ikke fantes en økonomisk samabeidsorganisasjon de begge var del av? Jeg finner det lite sannsynlig. Hva mon USA, som Nato-storebror gjennom de førti årene og «Europas beskytter», tenker om ideen? At det har vært fred i mesteparten av Europa siden 1945 sier etter mitt skjønn lite om årsak-virkning-forhold knyttet til EU, sier Olaussen.

- 50-tallets EU-forløper hadde selvsagt med seg erfaringene fra andre verdenskrig. Jeg skjønner de som vektlegger denne siden av historien om EU. Problemet er at dette er stort sett de samme folkene og kreftene som alltid påstod at vi hadde Nato å takke for freden i Vest-Europa, sier Olaussen.

Han trekker fram at Londons borgermester Boris Johnson har uttalt at Nato heller burde fått fredsprisen hvis begrunnelsen for fredsprisen er at det har vært fred i Europa siden 40-tallet.

- Enhver med litt historisk innsikt må ihvertfall gi mannen rett i at det var det som i førti år ble framhevet i enhver krig/fred-debatt fra 1949 til muren falt i 1989. De samme som insisterte på dette her hjemme, påstår i dag at det var EU hele tiden. Blir dette troverdig? spør Olaussen.

Frisvold er uenig med Olaussen.

- Nato har beskyttet Europa fra angrep utenfra, men består ikke av annet en militært samarbeide, sier Frisvold.

Skjønner at prisen oppleves som hån
Frisvold sa til Nettavisen NA24 at han mener den norske skepsisen til EU farger kritikerne av at EU fikk fredsprisen.

- Er du kritisk til at EU får fredsprisen fordi du er motstander av EU, eller fordi du mener EU ikke fortjener fredsprisen?

- Jeg er motstander av at EU får fredsprisen fordi jeg mener EU ikke fortjener den. Jeg har stor sympati med den unge grekeren som ble spurt av NRKs reporter, og som svarte at «dette er en hån mot alle oss som kjemper for å overleve». Det måtte en eurosentrisk og tonedøv Nobelkomite- leder som Jagland til for å overse den hoderystende forundring og spott som ville bli tildelingen til del. Han har etter mitt syn gjort Nobels fredspris og Norge en gedigen bjørnetjeneste, sier Olaussen.

- Ikke representative
Han setter spørsmålstegn ved at prisen tildeles topplederne i EU.

- Hvis EU er et freds- og samarbeidsprosjekt over landegrensene - er det deres fortjeneste? Man kunne jo tenkt seg at Nobelkomiteen i disse utfordrende tider for demokratiet i Europa hadde gitt det til folket - og ikke til tre middelaldrende menn, hvorav to ikke engang er valgte representanter?

- Med litt kreativitet hadde man sikkert funnet en verdig representant til å ta imot på vegne av de 500 millionene EU-borgere, for ikke å snakke om på vegne av de 26 millioner arbeidsløse? Barroso, Van Rumpoy og Schulz blir neppe oppfattet som særlig representative for vanlige mennesker i EU, mener Olaussen.

Vil korrigere «glansbildeversjonen av EU»
Han påpeker at bare én av fire nordmenn støtter valget om å gi Nobels fredspris til EU.

- Jeg synes det er viktig å korrigere den glansbildeversjonen av EU som kommer til bli vist 10. og 11. desember. Jeg vil nesten si det så sterkt som at vi - som demonstrerer mot denne tildelingen - gir et sannere bilde av hvor Norge står hen i denne saken, enn de elitene som setter hverandre stevne i Rådhuset eller i Oslo Spektrum, mener Olaussen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere