NA24.no

INGEN PASIENTER: På Stensby sykehus hadde de i går kun fylt opp 21 av 40 pasientsenger. I tillegg skulle sju pasienter skrives ut i løpet av dagen. Avdelingen på bildet er nyrenovert, men huser per i dag ingen pasienter.foto: bjørn inge jartun rødfosss
INGEN PASIENTER: På Stensby sykehus hadde de i går kun fylt opp 21 av 40 pasientsenger. I tillegg skulle sju pasienter skrives ut i løpet av dagen. Avdelingen på bildet er nyrenovert, men huser per i dag ingen pasienter.foto: bjørn inge jartun rødfosss

Har du benbrudd risikerer du lungeundersøkelse

Sist oppdatert:
Overbehandling i utlandet koster dyrt og kan være farlig.

- I Spania er det vanlig at vi kutter lege- og sykehusregningene med 15-20 prosent i gjennomsnitt fordi det har skjedd en aller annen form for overbehandling, sier assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring og Europeiske Reiseforsikring Emma Elisabeth Vennesland til Nettavisen NA24.

Statistikken til Europeiske viser at cirka en tredel av de 3000 nordmenn som årlig blir lagt inn på sykehus i utlandet får mer behandling enn det de behøver.

Gran Canaria, Benidorm/Alicante, Tenerife, Mallorca og Kypros er de stedene hvor flest nordmenn utsettes for overbehandling.

- For å bekjempe problemet har vi i Europeiske Reiseforsikring etablert regionale skadekontorer over hele verden, som kvalitetssikrer den medisinske kompetansen i området, både de ivaretar kontakt med sykehus, forhandler med de ulike medisinske tilbyderne og i siste instans sjekker fakturaene, opplyser Vennesland.

Kjenner du til en konkret sak med overbehandling på utenlandsk sykehus? Tips journalisten her!

Unødig behandling
De mest typiske eksemplene på overbehandling er unødige innleggelser, unødige undersøkelser, for lange innleggelser og unødig behandling.

- Våre kontorer i Spania og Kypros avkorter fakturaene fra sykehus med 15 til 20 prosent fordi det er foretatt undersøkelser som ikke er adekvate med innleggelsesdiagnosen. Ved to sykehus, et i Spania og et på Kypros, mener mer enn 20 prosent at de har vært innlagt på sykehuset for lenge. Et sykehus på Mallorca valgte å operere tre underarmsbrudd. Dette gjøres kun unntaksvis for spesielle brudd. Saken ble påpekt fra vår side, og praksis endret, sier Vennesland.

Kan gi økte komplikasjoner
Et annet eksempel hun trekker frem er da en norsk pasient med benbrudd måtte gjennom lungeundersøkelse.

De negative konsekvenser av overbehandling er flere enn bare økte økte kostnader for forsikringsselskapet.

- Overbehandling kan føre til økte muligheter for bivirkninger og komplikasjoner, sier Vennesland.

Sykehusene er pengemaskiner
- Det skjer betydelig overbehandling også i Thailand. Private sykehus har ett mål for øyet, og det er å tjene penger. Ofte er det store grupper av investorer som kjøper seg inn i sykehusene, og disse stiller gjerne krav om høy inntjening. Å overbehandle er en lett måte å tjene penger på i Thailand, forteller leder for Europeiskes Euro Center i Bangkok Mai Ellegaard.

- Det er et press for å bruke maskiner som man har anskaffet på sykehusene. Som Skandinavene tenker ikke på at sykehus/leger er «pengemaskiner», sier hun til Nettavisen NA24.

Europeiskes Euro Center Thailand har egen lege tilknyttet kontoret som har løpende kontakt med sykehus i Thailand.

- Han forsøker å stoppe unødvendige sykehusinnleggelser, og snakker ofte med både sykehus og forsikringskunden om diagnose og nødvendigheten av sykehusinnleggelsen. På grunn av den aktive holdningen fra vårt kontor i Thailand, sykehusinnlegges det nå mindre enn bare for noen år siden, opplyser Ellegaard.

- Naive forsikringsselskaper
Lege Vidar Hjelset, som driver et privat legesenter i Albir, kritiserer norsek forsikringsselskap for å være for naive.

- I forhold til andre utenlandske reiseforsikringer opplever jeg de norske reiseforsikringsselskap som naive. De utenlandske er langt strengere etter mine erfaringer. Pasienter som er fra andre land enn Norge, og som oppsøker min klinikk, er redde for å bli innlagt. De tror forsikringsselskapet deres ikke vil dekke en eventuell innleggelse. Når det gjelder de norske reiseforsikringene, stilles det nesten ikke spørsmål, sier Hjelset i et intervju med spaniaavisen.no.

Hanne Stender i Europeiske avviser dette.

- Jeg vil si at Europeiske Reiseforsikring ikke er naive knyttet til overbehandling. Vi har etablert regionale skadekontorer over hele verden som har som en av sine hovedoppgaver å kvalitetssikre medisinske tilbydere, foruten også å kontrollere prisnivået, sier Stender.

Norske pasienter i utlandet kan selv bidra til å unngå overbehandling.

- Ta kontakt med reiseforsikringsselskapet ditt dersom du er i tvil om den behandlingen det legges opp til. Da vil reiseforsikringens leger på alarmsentralen selv avklare de medisinske forhold med sykehusets leger, avslutter Vennesland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere