NA24.no

President og CEO Sven Ombudstvedt i Norske Skog.
President og CEO Sven Ombudstvedt i Norske Skog. Foto: Berit Roald / Scanpix

356 får sparken i Norske Skog

Sist oppdatert:
Det spøker for Norske Skog som legger ned fabrikken på Hønefoss.

Konsernledelsen i Norske Skog anbefaler overfor styret å legge ned produksjonen ved Norske Skog Follum. Administrasjonens plan innebærer at produksjonen ved Follum vil bli avviklet senest 31. mars 2012.

Det betyr at 356 ansatte ved Follum-fabrikken utenfor Hønefoss, mister jobben. Selskapet vil beholde fabrikkene på Skogn og i Halden, men dette er kun foreløpig.

- Det er med tungt hjerte overfor samtlige ansatte, leverandører og lokalsamfunnet at vi anbefaler å legge ned Norske Skog Follum. Norske Skog selger mindre papir enn før siden mange erstatter papir med elektroniske medier. Da trenger vi dessverre ikke så mange fabrikker som lager papir lenger, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog.

Meget tungt marked
Norske Skogs ledelse har ved flere anledninger i år gjort det klart at konsernet må vurdere produksjonskapasiteten. Selskapet gjorde en fatal feil ved tusenårsskiftet, da ledelsen ikke skjønte hvor kraftig veksten av elektroniske medier ville påvirke papiravismarkedet.

- Overfor de 356 ansatte på Follum beklager vi dette sterkt, og vi vil forsøke å bistå så godt vi kan i den kommende fasen. De har gjort en kjempejobb med produktutvikling, kostnadsreduksjoner og energieffektiviseringer. På tross av alle tiltak, er resultatene blitt forverret år for år, skriver Ombudstvedt i en melding.

Små fabrikker er dyre å drive, og Norske Skog har faset ut flere mindre fabrikker både i Norge og utlandet de siste fem årene. Follum er den minste fabrikken Norske Skog har i Norge, og den har de høyeste kostnadene per tonn. Det har vært arbeidet med alternativer for videre drift ved Follum. Det foreligger ingen løsning som ledelsen finner forsvarlig for Norske Skog.

- Vi trenger ikke flere konkurrenter og mer papir i markedet. Vi trenger færre konkurrenter og mindre papir i markedet. Fortsatt drift av Follum med en annen eier, vil gjøre situasjonen vesentlig vanskeligere for våre fabrikker i Trøndelag og Østfold, skriver Ombudstvedt.

Konsernet i fare
Norske Skog legger ikke skjul på at selskapet rystes i grunnvollene.

- Norske Skog har alltid vist og vil alltid vise samfunnsansvar. Men vi har tapt milliarder, og vi er ikke i en situasjon der vi kan tillate oss å tape mer penger. Hvis vi ikke handler nå, settes hele konsernet og alle arbeidsplassene i fare, sier Ombudstvedt.

Flere forhold har skapt problemer for Norske Skogs virksomhet generelt og for de norske fabrikkene spesielt. Papirprisene er fortsatt for lave i forhold til prisene på de viktigste råvarene. For de norske fabrikkene er det en ekstra byrde at den norske kronen har fortsatt å styrke seg utover i 2011, noe som gjør det stadig vanskeligere å drive norsk industri i internasjonal konkurranse.

I den kommende prosessen vil de ansattes representanter fortsatt være involvert, i tråd med avtaler og regelverk og i tråd med Norske Skogs samarbeidskultur. Saken vil bli behandlet i ordinære møter av Norske Skogs styre og bedriftsforsamling den 7. og 8. desember.

Norske Skog Follum ligger ved Hønefoss og har 356 ansatte. Fabrikken produserer forbedret avispapir, magasinpapir og bokpapir. Årlig kapasitet er 290.000 tonn.

Skuffet fagforening
- Fellesforbundet er svært skuffet over beslutningen til administrasjonen i Norske Skog om å legge ned Follum Fabrikker på Ringerike. Beslutningen vitner om en kynisk tankegang som tar lite hensyn til de ansatte og deres familier, sier forbundssekretær Hans-Christian Gabrielsen i en kommentar til meldingen fra Norske Skog.

- Vi hadde håpet at selskapet skulle godta budet fra Viken Skog om en overtakelse av fabrikken. Viken Skog er en seriøs og industrielt langsiktig eier som kunne utvikle bedriften videre uten at den kom i konkurranse med Norske Skog. Vi håper at styre og bedriftsforsamling i konsernet ikke slutter seg til denne anbefalingen, sier han.

- Fellesforbundet har medlemmer i alle de norske bedriftene som eies av Norske Skog. Vi er selvsagt opptatt av at alle arbeidsplassene blir sikret og har forståelse for at man må se ting i sammenheng. Men her vil det etter forbundets oppfatning ikke foreligge noen konkurransesituasjon fabrikkene i mellom. Follum har nisjeprodukter og konkurrerer ikke med Norske Skogs øvrige fabrikker i Norge eller Europa. En eventuell nedleggelse av Follum handler derfor ikke om konkurranse. Den lille interne konkurransen som var, opphørte med nedleggelsen av Norske Skog Union 2005 og Norske Skog Follums papirmaskin 2 (PM2) i 2008, sier Gabrielsen.

Fellesforbundet og LO har i fellesskap sendt et brev til Norske Skog om saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere