*Nettavisen* Økonomi.

360.000 briter fanget i eget hjem

Foto: Getty Images/All Over Press

Også i Storbritannia sliter den unge generasjonen på boligmarkedet.

15.11.11 18:31

I Norge er det mange unge mennesker som sliter med å komme inn i boligmarkedet - mye på grunn av de høye kravene om egenkapital for å få boliglån.

Også i Storbritannia sitter den unge generasjonen i boligfella, men situasjonen er litt annerledes.

Der er det nemlig 360.000 som er låst til sine boliger, uten mulighet til å rykke opp på boligmarkedet, melder Daily Mail.

Falt i verdi
Mens boligprisene stiger jevnt og trutt i Norge, er problemet til «den fangede generasjonen» at boligprisene har stupt i Storbritannia.

Boligprisene var på topp for fire år siden, og siden den gang har eiere sett at boligen deres har mistet nærmere 11.000 pund i verdi, noe som tilsvarer omtrent 100.000 kroner.

Det er storbanken HSBC som melder dette i en rapport. De skriver videre at det blir nærmest en umulig oppgave for unge mennesker å oppgradere, ved kjøpe seg større bolig.

De som er hardest rammet, sliter nå med negativ egenkapital, ettersom huslånet er større en verdien på deres bolig.

Flytter hjem
Eksperter frykter nå at de unge vil utsette viktige milesteiner, som å gifte seg og få barn, på grunn av de dårlige tidene.

I 2007 kostet en typisk førstegangsbolig i Storbritannia 162.423 pund, eller omtrent 1,45 millioner kroner, mens verdien nå er nede i 151.061 pund, eller ca. 1,35 millioner kroner.

Hvis man skal flytte i Storbritannia, koster dette også 27.410 pund, eller nesten 250.000 kroner, i andre kostnader. Det er mer en den gjennomsnittlige årslønnen i landet.

- Førstegangskjøpere kan ikke lenger regne med at økte boligpriser gir dem det depositumet som trengs for å kjøpe deres andre hus, sier Pete Dockar i HSBC.

Resultatet er at den unge generasjonen må finne på andre måter å spare på. Ettersom leieprisene i Storbritannia også er på et rekordhøyt nivå, har dette ført til å flere har sett seg nødt til å flytte hjem til foreldrene sine.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag