NA24.no

Gitte står bak landets største fester

Foto: Elin Reitan (Mediehuset Nettavisen)
- Det blir færre og færre naboklager.

OSLO (NA24): - Planen var at jeg bare skulle være her i et halvt år - det er fem år siden, sier Gitte Gotteberg, til Nettavisen NA24.

Lederen for Rok, selskapet som arrangerer Norges største russefester, ler høyt.

Foran henne ligger en modell av Tryvann, pyntet med miniatyrbusser som kan flyttes rundt for å illustrere og visualisere hvordan Oslos naturparadis, i mai måned, blir omgjort til festarena for tusener av russ.

Rok arrangerer hvert år Tryvannsfestivalen og landstreffet i Lillehammer. I tillegg kårer de beste russebussene rundt om i Oslo, og gjør sitt for å skape en tryggere russefeiring, spesielt for Oslo-russen.

- Jeg synes det er vanvittig gøy å jobbe med dette, og i løpet av de fem årene jeg har vært her så har jeg ikke gruet med til å gå på jobb én eneste dag, smiler Gotteberg

- En vanvittig følelse
Det er imidlertid en tilfeldighet at 29-åringen begynte å jobbe heltid med festplanlegging for russen.

Gotteberg startet nemlig sin arbeidskarriere som analytiker i investeringsselskapet Acta. Så kom finanskrisen, og da bestemte den da den 24 år gamle jenta seg for å gjøre noe helt annet. Festplanlegging for russen ble svaret.

- Jeg begynte å jobbe her fordi jeg ville gjøre noe gøy. Etter hvert så jeg viktigheten av det vi gjør, sier Gottenberg.

Det var imidlertid først i september fjor at hun kapret toppjobben i Rok, og hun medgir at hun trives i sin (relativt) nye rolle.

- I motsetning til det mange tror så er det mye arbeid hele året. Vi har møter med alle som har russebusser, og så besøker vi alle skoler i Osloområdet hvor vi holder foredrag og deler ut informasjon. Å planlegge arrangementene tar også mye tid, sier Gotteberg.

Totalt er det ti heltidsansatte i selskapet. Staben utvides noe i januar, før den igjen vokser like før russefeiringen blåses i gang, i mai.

- Det er tiden fram til feiring som er mest slitsom. Når man står oppe på Tryvann på åpningsdagen og ser på alle ungdommene som kommer inn på plassen, da kommer adrenalinet. Det er en vanvittig deilig følelse, sier Gottenberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jentene må selvfølgelig ta vare på seg selv
Men før den tid skal fem kilometer med gjerde og 300 vakter være på plass for å ta i mot de, mer eller mindre berusede, 18-åringene som har iført seg snekkerbukse og lue med dusk.

For mange av dem er det første gang de er på en festival, og Gotteberg medgir at hun føler et visst ansvar for disse festglade ungdommene.

- Jeg tenker absolutt på det ansvaret jeg har - i hvert fall i april og mai. Da føler jeg at jeg hver dag har 10.000 egne barn som skal ut på fest, sier Rok-sjefen.

Og mye kan gå galt når ungdommer samles til festlige lag.

I fjor var det flere tilfeller hvor kvinnelige russ ble voldtatt på ulike arrangementer, også i regi av Rok, og Gotteberg forklarer at organisasjonen jobber knallhardt for at dette ikke skal skje igjen.

- Vi jobber også mye med holdningsskapende kampanjer i forhold til voldtekt, og vi er ute på skoler hele det året russen er avgangselever. Det er litt opp til oss å sette standarden for hvilke holdninger som skal være gjeldende og hvordan ungdommene skal oppføre seg i russetiden. Det er for sent å si under arrangementet; «dette er ikke lov», sier Gotteberg.

- Hva gjør dere for å bedre sikkerheten under russearrangementene neste år?

- Vi er hele tiden i dialog med politiet. Sammen med Amnesty, og alle de andre store russearrangørene, forsøker vi å skape en holdningsendring hos russen. En ting er at jentene selvfølgelig må ta var på seg selv, og sørge for at de ikke går alene eller drikker for mye, men vi forsøker også å få til en holdningsendring hos dem som voldtar.

Også på selve arrangementsområde vil Gotteberg og hennes team gjøre et forsøk på å skape større trygghet.

- Vi gjøre det så trygt som overhodet mulig for russejentene neste år, og kan vi sette inn tiltak som gjør det tryggere så gjør vi selvfølgelig det, men det er ikke så lett. Vi må ha en vakt for hver av de 10.000 gjestene våre om det skulle vært helt trygt der oppe - og det lar seg ikke gjøre. Så vi prøver å finne ut hvordan vi kan gjøre det tryggest mulig, men svaret er ikke nødvendigvis flere vakter. Antallet har noe å si, men man må se på hele pakken, sier Rok-sjefen, som legger til at det meste av kriminell karakter skjer utenom de organiserte russetreffene.

- Festivalen på Tryvann er sånn sett med på å gjøre russetiden tryggere for russen.

Sender naboene på hotell
Foruten å ha ansvaret for en gjeng berusede 18-åringer, må Gotteberg også bekymre seg for naboklager.

Tryvanns nærmeste naboer sendes på hotell - slik at de skal slippe å plages av dunkende popmusikk og feststemte ungdommer.

- Det blir færre og færre naboklager. For fem år siden da var det veldig mye, men jeg synes russen er blitt mye snillere, sier Gottenberg.

- Snillere?

- Jeg tror de er mer voksne nå enn før, og litt mer observante på konsekvensene av ting de gjør. Alle sier at de har blitt verre, men jeg synes de har blitt så ordentlig og snille. Og det merker man litt på naboene også. De er ikke i hagene å ramponerer. De kommer opp til Tryvann, fester, og så drar de igjen, sier Gotteberg, som medgir at de ved flere anledninger har vurdert å flytte arrangementet til en annen arena.

Hun forklarer hvorfor det ikke har skjedd.

- Vi samarbeider jo med politiet, og også for dem er det viktig at russen samles på ett sted. Skulle man hatt 10.000 russ ravende rundt i gatene, så ville man måtte brukt vanvittig mye ressurser. I år hadde vi tre reelle naboklager. Vi har opprydning som startet klokken syv om morgenen - da har vi 300 mennesker som rydder fra Holmenkollen kapell og opp til Tryvannstårnet, slik at alt ser bra ut når naboene våkner.

Gotteberg smiler.

- Det er det litt sånn at om du flytter til Holmenkollen, så vet du at de dagene kommer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I minus
Selv tror Rok-sjefen at den dagen de går i balanse, rent budsjettmessig, kommer neste år.

For selv om Rok, i likhet med mange andre selskaper som skor seg på russen, tjener penger - så viser 2012 regnskapet noen røde tall. Dette forklarer Gotteberg med at selskapet fram til i fjor rapporterte med avvikende regnskapsår, og at 2012-budsjettet derfor viser ett år med inntekter, men 18 måneder med utgifter.

Inntektene kommer hovedsakelig fra billettsalg, og et festivalpass koster mellom 1450 og 2200 kroner. I og med at russen kan ta med egen drikke til arrangementet tjener ikke selskapet noe særlig på å selge slikt under festivalen.

- I år håper vi å ta igjen en del av minuset, og etter neste års feriering så håper vi at vi ligger i null, sier Gotteberg, og legger til at en rekke langsiktige investeringer sugde penger ut av selskapet i fjor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Negativt fokus på russen
Penger er også et sentralt tema for russen, og hvert år vies det mye spalteplass til hvor mye enkelte russ bruker på fest og moro i løpet av noen få uker i mai.

- Veldig mange fokuserer på dette med pengebruk. Det er alltid noen russ som bruker mer penger enn andre, men russen bruker ikke mer penger i snitt nå enn før. Vi utfører undersøkelser hvert år for å finne ut hvor mye penger russen bruker, og det har vi gjort de siste fem årene. Resultatene viser at russen ikke bruker mer penger nå, enn det de gjorde for fem år siden, sier Gotteberg.

- Det er lite fokus på den jobben og den innsatsen russen gjør. Det er mest fokus på alt det negative, og at de bruker mye penger. Men det er deres penger å bruke, og så lenge de gjør alt riktig så ser jeg egentlig ikke noe downside med det. Men det er alltid negative ting som skal tas opp, gjentar hun.

Hun medgir at også de som aktør i denne bransjen får rettet et negativt søkelys mot seg, men hun avviser at hun møter mange fordommer.

- Egentlig ikke, men før var det veldig mange useriøse aktører og mye snusk. Nå føler jeg det har blitt mye bedre og det merker man på sponsorene også. Før så var det slik at sponsorene forsvant ut døren med samme du sa ordet russ. Slik er det ikke nå.

Gotteberg smiler.

- Nå har de skjønt at det er en kjøpesterk gruppe som har vettet i behold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere