NA24.no

Foto: GEORGES GOBET (Afp)

EU tvinger Norge til å gi deg dårligere rettigheter

Knusende nederlag for Sigbjørn Johnsen.

I dag er det slik at om banken din går konkurs, vil Bankenes sikringsfond tilbakebetale dine sparepenger opp til to millioner kroner.

I EU er derimot det samme nivået på 100.000 euro, og EU har gjennom EØS-avtalen ønsket at Norge skal legge taket på garantien til samme nivå som i EU.

- Denne regjeringen har arbeidet svært aktivt for å bevare den norske innskuddsgarantiordningen på to millioner kroner. Stortinget har enstemmig støttet regjeringens arbeid. EU-parlamentet har tidligere fattet vedtak som ivaretar Norges syn, sa daværende finansminister Sigbjørn Johnsen til NA24.

Han har ønsket at den norske ordningen skulle fredes fram til 2027.

Les også: Nå kan EU koste deg 1,2 millioner

Torsdag ble det derimot klart at Norge ikke får gehør hos EU: Norge gis fem år på å redusere dagens tak fra to millioner til 800.000 kroner.

Får fem år på oss

- Forhandlingene mellom EUs ministerråd og Europaparlamentet om størrelsen på bankinnskuddsgarantier i hele EØS-området ble avsluttet natt til i går. Det norske kravet om en overgangsordning fram til 2027 ble ikke tatt til følge. I stedet får Norge anledning til å opprettholde dagens nivå på to millioner kroner fram til 2018. Etter det må det justeres ned til ett hundre tusen euro, ca. åtte hundrede tusen kroner, som vil gjelde for hele EU, sier Styreleder Paal Frisvold i Brussel-kontoret til Nettavisen NA24.

Ifølge Frisvold er tiltaket myntet på å skape ro i finansmarkedene slik at ikke bankkunder begynner å «shoppe» rundt i Europa etter de landene som har den høyeste garantien.

At Norge har protestert heftig mot endringer, hjelper lite.

- Vedtaket i EU i natt er en brutal demonstrasjon av hvor urettferdig EØS-avtalen er. Her sitter EU-landene å forhandler om hvordan hverdagen blir for norske sparere - uten at vi har noen som helst vi skulle sagt, sier Paal Frisvold.

Har jobbet intenst mot vedtaket

Ifølge Frisvold har aldri noen regjering gjort så mye for å hindre et vedtak i EU. Listen over tiltak Norge har gjort siden 2008 er svært lang.

- Nå må Johnsen komme på banen å fortelle det norske folk sannheten om vår posisjon i Europa, sier Frisvold.

Siv Jensen har varslet at hun vil fortsette kampen mot direktivet, og det eneste tiltaket nå er eventuelt veto.

- Med de allerede varslede vetoer mot direktivene om offshore-sikkerhet og kystforvaltning, kan vi gå en spennende tid i møte i forholdet mellom Norge og EU-samarbeidet, sier Frisvold.

En åpning likevel

Daglig leder Ingrid Kylstad i Brussel-kontoret skriver i en kronikk i DN i dag forut for avgjørelsen at en overgang ikke nødvendigvis trenger å få store konsekvenser.

- Direktivet åpner nemlig for at bankene tilbyr dekning utover det harmoniserte minimumskravet. Finansminister Siv Jensen bør derfor se på muligheten fra å splitte dagens ordning i to: Én offisiell ordning opp til hundre tusen euro, og en privat «skyggeordning» som tilbyr garanti opp til dagens norske nivå, skriver hun, og mener dette vil være langt mer hensiktsmessig enn å legge ned EØS-veto.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere