NA24.no

Nordmenn skylder mer enn noen gang tidligere

Foto: Poppe, Cornelius (NTB scanpix)
Og nå varsles det rentekutt.

Statistisk sentralbyrå er mandag ute med sin kredittindikator K2 mandag.

Her kommer det frem at norske husholdninger ved utgangen av oktober hadde en bruttogjeld på 2.520 milliarder kroner, tilsvarende vel et halvt oljefond. I september var denne gjelden på 2.502 milliarder kroner, noe som tilsier en tolvmånedersvekst på 7,2 prosent. Det siste halvåret har denne veksten svingt mellom 7,1 og 7,3 prosent.

En slik vekst er langt høyere enn den gjennomsnittlige lønnsveksten, noe som tilsier at nordmenns gjeldsgrad i forhold til inntekt stadig øker.

I flere år har belåningsgraden økt, noe som har gitt grobunn til bekymring i flere leire. Blant annet kan en slik vedvarende trend øke sannsynligheten for finansiell ustabilitet.

For eksempel har Finanstilsynet innført retningslinjer til egenkapital ved boligkjøp på 15 prosent.

Den høye gjeldsgraden er også med i vurderingene til Norges Banks rentepolitikk.

Varsler rentekutt
Norges Bank kom fredag med sitt Regionalt nettverk som viser at det er en svakere vekst for oljeleverandørene, hjemmemarkedsindustrien og bygg- og anlegg, mens eksportindustrien har fått litt bedre vilkår. Kronen er også svakere enn ventet og inflasjonen er veldig lav.

Neste rentemøte er på torsdag, og nå varsles det at det kan komme et kutt innen få måneder.

- Alt samlet så venter vi at Norges Bank vil senke rentebanen med opptil 60 basispoeng den 5. desember, noe som åpner for et mulig kutt i mars til neste år, melder Kari Due-Andersen, seniorøkonom hos Handelsbanken Capital Markets.

I dag er styringsrenten på 1,5 prosent, noe som er tidenes laveste nivå.

Bedrifter strammer inn
Tolvmånedersveksten for ikke-finansielle foretak, bedriter og kommuner, har vært gradvis fallende de seks siste månedene. Fra mai har veksten falt fra 4,3 prosent til 3,9 prosent i oktober. Nedgangen i veksten var spesielt stor fra september til oktober med et fall fra 4,3 til 3,9 prosent.

Samlet var kredittveksten i publikums innenlandske bruttogjeld på 6,2 prosent, ned fra en årsvekst på 6,3 prosent i september.

Totalt var gjelden på 4.323 milliarder kroner ved utgangen av oktober, opp fra 4.303 milliarder kroner ved utgangen av september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere