NA24.no

Arne Mathisen foran Lofoten Viking.
Arne Mathisen foran Lofoten Viking. Foto: Remi Johansen (Nordlys)

40 ansatte permittert etter russisk boikott

Sildeselskap sliter etter importstopp.

Lofoten Viking hentet nylig ut 35 millioner kroner i utbytte etter et kjempeår i 2012 og 2013. I fjor omsatte de for 510 millioner kroner med base i Lofoten. Nå snur lykken. Over natta ble mellom 30 og 40 prosent av markedet borte. Det skriver nord24.no.

Stengt på dagen

Sildefabrikken til Lofoten Viking på Værøy ble stengt på dagen. 40 ansatte ble permittert. 1000 tonn sild blir satt på fryselager. Skipet som skulle hente silda ble omdirigert til Island.

Russlands boikott av norsk sjømat får størst konsekvenser for sildeeksportørene, ifølge Fiskeri- og havbruksnæringas landsforbund (FHL).

Det kan daglig leder Arne Mathisen ved Lofoten Viking skrive under på.

BAKGRUNN:Russland boikotter norske produkter

Aldri vært så alvorlig

– Jeg har vært med på å selge pelagisk fisk til Russland siden det ble lov, etter at jernteppet falt på 90-tallet, men jeg har aldri vært borti en mer alvorlig situasjon, enn denne. Det er soleklart at denne situasjonen kan få svært store konsekvenser for norsk eksport av sild, makrell og lodde til Russland, sier Mathisen til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ:Sjømat-Norge bruker 90 millioner på kriseplan

LES OGSÅ:Russisk direktør: – Norsk laks kan ta veien om Hviterussland

LES OGSÅ:- Derfor er boikotten verre for Russland enn for Norge

Over én milliard

I fjor ble det eksportert sild og lodde til Russland for over én milliard kroner. Sammen med Tyskland er Russland det største eksportmarkedet for norsk sild.

Mathisen spår at Island, Grønland og Færøyene nå vil overta det norske sildemarkedet i Russland.

– De overtar et kanonmarked som vi har bygd opp siden 1990-tallet. Om denne utestengelsen blir langvarig, er det soleklart at det vil bli svært vanskelig for oss å komme tilbake. Det kan gå veldig fort å bryte ned noe vi har brukt lang tid på å bygge opp, sier Mathisen til Dagens Næringsliv.

Vil flytte kvotene

FHL ber nå regjeringa om å overføre 2014-kvotene på sild til 2015.

Dette for å hindre overkapasitet og en storstilt tømming av fryselagre for å lage fiskemel eller fiskeolje av et kvalitetsprodukt.

LES OGSÅ:Frykter store lagre av sild og torslelever

Også laks på fryselager

Mandag skrev Nord24 at prisen på framtids-kontrakter på norsk laks falt betydelig over helga. Etter Russlands boikott av norsk sjømat har prisen falt med nesten tre kroner fra torsdag til mandag, ifølge Fish Pool.

Som følge av lavere priser på laks etter Russlands boikott, tror bransjesjef for laks og ørret i Norges sjømatråd, Paul Aandahl, at også laksen settes på fryselager til jul. Det sier han til Dagens Næringsliv.

LES OGSÅ:– Ikke panikk, men frykt

– Ved å legge fisken på lager begrenser man volumet som blir tilgjengelig på markedet. Eksportørene kan vente til de har funnet markeder som kan tilby høyere pris, sier han til avisa.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere