NA24.no

40.000 unge uten jobb, studier eller støtte

40.000 unge mennesker står i dag helt på sidelinjen av samfunnet – uten jobb, de studerer ikke og får heller ikke støtte fra Nav.

I forskningsstiftelsen Fafos kartlegging faller gruppen inn under betegnelsen NEET – Not in employment, education or training. De overlever enten ved å få penger hjemmefra eller ved svart arbeid eller annen kriminalitet, melder NRK.

– Vi vet egentlig svært lite om hvem de er. Det kan være alt fra dagdrivere til backpackere, kunstnerspirer som har flyttet hjem til foreldrene, eller folk som sliter med fysiske eller psykiske utfordringer, sier Fafo-forsker Anne Hege Strand til kanalen. Hun er prosjektleder for rapporten «Unge mottakere av helserelaterte ytelser».

– De har ikke registrert noe egen inntekt. Det kan være familien, foreldre eller ektefeller som forsørger dem, men det kan også være at disse forsørger seg gjennom svart arbeid eller annen form for kriminalitet, sier Strand.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter sier disse 40.000 representerer potensiell arbeidskraft som Norge har behov for.

– Vi har ikke råd til å gamble på at vi kanskje eller kanskje ikke får tak i denne arbeidsgruppen. Dette er 40.000 personer som arbeidsmarkedet virkelig kommer til å trenge når eldrebølgen skyller over landet som en slags evigvarende tsunami, sier Bratten. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere