4,5 år for Oslo-korrupsjon

Tidligere prosjektleder tappet kommunen for 8,3 millioner.

22.01.10 18:54

En tidligere prosjektleder i den kommunale bedriften Undersvisningsbygg er i Oslo tingrett dømt til fire og et halvt års fengsel for utroskap og korrupsjon.

Mannen (67) er dømt for å ha tjent nær 1,3 millioner kroner på å la underleverandører overfakturere Undervisningsbygg. Totalt har retten funnet det bevist at han har brukt sin stilling til å tappe Oslo kommune for ca. 8,3 millioner kroner.

«Retten finner det skjerpende at det er utvist stor oppfinnsomhet i å skjule korrupsjons – og utroskapstransaksjonene, herunder skrevet falsk Tillitsbruddet overfor Undervisingsbygg er etter rettens mening spesielt grovt fordi han var en særdeles betrodd og respektert medarbeider kjent for stor gjennomføringsevne og med flere saker i porteføljen enn de fleste», heter det i dommen.

Av straffen er et halvt år betinget.

Tre andre dømt
Tre andre personer er dømt til fengsel i 11 måneder, 12 og 18 måneder. For alle disse ble tre av månedene betinget.

Disse tre drev firmaene Håndverksekspressen, Christiania Kjøkken Compagnie og Bryn Håndverksentral, som alle var leverandører til Undervisningsbygg.

Hovedmannen har ifølge dommen dels mottatt kontanter og dels fakturert leverandørene gjennom et eget selskap. Retten mener disse fakturaene har vært fiktive og at hensikten med å betale dem har vært å få oppdrag for Undervisningsbygg.

Alle de tiltalte nektet straffeskyld i retten.

Skandale
Saken hvor det nå har falt dom ble først avslørt av Aftenposten våren 2006, og prosjektlederen fikk etter dette sparken.

Undervisningsbygg kom ytterligere i fokus senere i 2006 da det ble avslørt at tidligere eiendomssjef Fran Murud hadde tappet selskapet for 90 millioner kroner.

Skandalene rundt Undervisningsbygg førte til at Grete Horntvedt gikk av som byråd og Signe Horn som styreleder i Undervisningsbygg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.