NA24.no

45.000 lynnedslag i juli

Foto: Roar Grønstad (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Nordmenn vet lite om hvordan boligen kan sikres.

Svært mange nordmenn vet ikke om de har montert vern mot lynskader, viser en ny undersøkelse.

36 prosent svarer at de ikke vet om de har overspenningsvern i sikringsskapet, viser en undersøkelse fra If Skadeforsikring. Enda flere, 44 prosent, vet ikke om de har overspenningsvern på stikkontakter i huset.

- Vi går inn i den store lynmåneden juli, da tordenbygene tar knekken på datamaskiner, fjernsyn og frysere i hopetall. Nordmenn har mye å spare på å oppgradere kunnskapen sin om lynvern, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring i meldingen.

I 2010 utbetalte selskapet alene nesten ti millioner kroner i erstatning etter lynskader i privatboliger og hytter. Året før var beløpet tre ganger så stort.

-Ubrukelig vern
- I de fleste hjem jeg er inne i, har folk montert billige og ubrukelige pluggbare vern. Disse er testet etter normer som ikke er tilpasset norske spenningsforhold. Sørg for at du har et FG-godkjent vern, sier elektrokonsulent Jørn Holtan.

Men det er ikke nok bare med vern i stikkontakten. Du bør også ha et såkalt primærvern. Det plasseres som regel i sikringsskapet og ser ut som en automatsikring, bare uten vippepinnen. Bor du i borettslag, er vernet plassert enten i hovedsikringsskapet til blokka eller i hvert enkelt skap.

Fra 1. juli i fjor ble slikt vern påbudt i alle nye boliger og ved rehabilitering av eksisterende.

- Vernet i sikringsskapet beskytter de fleste uttak, mens finelektronikk trenger et ekstra vern i både stikkontakten og internett- eller antenneuttaket. Du får kjøpt komponenter som kombinerer vern av strøm- og signalinntaket til dataen eller fjernsynet, sier Holtan.

Han anslår at ettermontering av overspenningsvern i sikringsskap koster rundt tusenlappen for nyere skap og 1500-2500 kroner for eldre skap. FG-godkjent vern i stikkontakt ligger på 500-1000 kroner.

Trekker ut kontakten
Men noen tar lynforberedelsene på alvor. Hver tredje sier at de har overspenningsvern i sikringsskapet, hver fjerde at de har på en eller flere stikkontakter i huset.

Mer enn seks av ti gjør det aller sikreste: Trekker ut kontakten.

- Svakheten ved den metoden er at tordenværet kan komme mens du er borte og ikke har husket å trekke ut kontaktene før du dro. Det er også begrenset hvilke apparater man kan bruke metoden på, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring i meldingen.

Lynet slår ned i gjennomsnitt 45 000 ganger i juli i Norge. Dette er av typen sky-til-bakke-lyn, den farligste typen for mennesker og hus.

Dette gjør nordmenn når det lyner:

  • Trekker ut kontakten til TV: 63 prosent
  • Trekker ut kontakten til PC/moden: 62 prosent
  • Unngår opphold nær trær og åpne plasser: 37 prosent
  • Ingenting, jeg tar det rolig: 23 prosent
  • Unngår å se lynene / går bort fra vinduene: 11 prosent
  • Er rolig fordi jeg har overspenningsvern: 7 prosent
  • Blir liggende våken: 5 prosent
  • Setter meg i bilen: 1 prosent

(Kilde: If Skadeforsikring)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere