NA24.no

4.886 milliarder med trøbbel

Sist oppdatert:
Amerikanernes kredittkortgjeld kan være en tikkende bombe.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I sommer opplevde det amerikanske boligmarkedet en real smell da høyt mislighold i forbindelse med såkalte subprime-lån, verdt rundt 900 milliarder dollar, på kort tid forplantet seg til kredittmarkedene og ledet til en global finansuro.

NA24 - din næringslivsavis

I forrige måned leverte de amerikanske bankgigantene de verste kvartalsresultatene siden 2001. Nå frykter flere aktører at amerikanernes 915 milliarder dollar, 4.886 milliarder kroner, i kredittkortgjeld kan starte en ny bankkrise, ifølge Fortune.

Overførte boliggevinster
Flere år med kraftig boligprisoppgang gjorde at det var enkelt for konsumentene å tappe boliggevinstene over på nye lån, men nå som boligmarkedet har fått seg en skikkelig smell kan det vise seg at konsumentene kan få problemer med betalingsevnen.

Verdens største bank Citigroup rapporterte om et fall i driftsresultatet på hele 57 prosent. Bankens konsernsjef Gary Crittenden sa da at kredittkortbrukerne hadde endret oppførsel der de økte kredittgrensene på kortene eller forskutterte penger på kortene for første gang. Noe som kan tyde på fremtidige problemer.

American Express meldte at de så stressproblemer i markedet og at de øker sine tapsreserver for kredittkort med 44 prosent. Foruten disse gigantene har storbankene Capital One, Bank of America og Washington Mutual alle signalisert at de vil styrke tapsreservene med 20 prosent eller mer i løpet av kort til middels fremtid.

Høyt alarmnivå
- Vi er på et høyt alarmsnivå ved overvåkingen av en potensiell dominoeffekt, sier bankanalytiker Michael Mayo hos Deutsche Bank, ifølge Fortune.

Andre mener at det er store forskjeller mellom subprime-problemene og det som kan skje med kredittkortgjelden.

- Dette er absolutt ikke den neste smellen, sier bankanalytiker Meredith Whitney, ifølge Fortune.

Det er også noen store forskjeller på situasjonene. Der subprime-problemene viste svakhet i lang tid før det smalt befinner misligholdet av kredittkortgjeld seg på et uvanlig lavt nivå i USA.

En annen vital forskjell er derimot at kredittkortgjeld ikke har noen forsikring slik at mislighold dermed ender opp som rent tap.

Ferske boligtall fra prisindeksen Case-Shiller fra Standard & Poors viser at boligproblemene i USA langt fra er over, og at prisene i de 20 største byene i USA i snitt falt med 4,4 prosent på ett år frem til og med august.

Les mer her: Nytt boligfall i USA

Så man kan nok anta at bankene holder øyne og ører åpne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere