NA24.no

Foto: AP/Scanpix

492 milliarder på 30 sekunder

Sist oppdatert:
En av verdens mektigste tror imidlertid ikke på noen Facebook-suksess.

Fredag ble Facebook børsnotert, noe som har blitt viet svært mye oppmerksomhet. Mark Zuckerberg fikk æren av å åpne Nasdaq-børsen på fredag, og det var flere skuelystne som hadde tatt turen til Wall Street.

I utgangspunktet skulle børsnoteringen skje klokken 17.00 norsk tid, men handelen ble forsinket på grunn av at store mengder salgsordre kom inn rett før handelen skulle starte, ifølge CNBC. Klokken 17.30 ble Facebook (FB) handlet for første gang.

Det er ventet Facebook-aksjen vil koste 45 dollar, men åpningsprisen var på 42,05 dollar, noe som er en økning på 11 prosent fra IPO-kursen, som var på 38 dollar.

Ifølge Reuters ble det handlet for 492 milliarder norske kroner på de første 30 sekundene.

Siste: Facebook-aksjen sank ned til 38 dollar etter den gode åpningen. Den fikk så en økning, men avsluttet dagen med en pris på 38,23 dollar. Dette er bare 23 cent over IPO-prisen.

De tre store indeksene falt også fredag. Dow Jones endte ned 0,59 prosent, Nasdaq sank med 1,24 prosent og S&P 500-indeksen gikk ned 0,74 prosent.

Flere har diskutert om Facebook på børsen vil bli en suksess. Noen tviler, blant dem er Bill Gross. Han er en av verdens mektigste i obligasjonsverden, og ser ikke ut til å ha troen på Facebook-aksjen.

- Heia, Facebook! Jeg vet ikke hvordan man bruker det, men jeg kjenner igjen en boble når jeg ser en, sier Gross.

I forkant av noteringen solgte Facebook solgt rundt 421 millioner aksjer til en pris på 38 dollar hver. Det var det største beløpet noensinne for et IT-selskap før børsnotering, og gir selskapet en markedsverdi på 105 milliarder dollar.

Mark Zuckerberg er allerede en rik mann, og vil bli enda rikere etter børsnoteringen. Wall Street Journal har laget en grafikk der man kan følge hvor mye Zuckerberg er verdt avhengig av hvordan Facebook-aksjen går.

Se Zuckerbergs Wealth-o-Meter her!

Mange mente at prisningen av aksjene var i drøyeste laget. En Bloomberg-undersøkelse viste at 79 prosent av de profesjonelle investorene som ble spurt mener at prisingen er for høy.

Les også: Norge kan tape enormt på Facebook

Nordmenn har imidertid vist stor interesse for aksjene. Nordnet Bank har foretatt en undersøkelse der det kommer frem at én av fire svarer at de kan tenke seg å kjøpe Facebook-aksjen når den nå blir tilgjengelig på børs

Når det gjelder om kjøp av aksjene vil vær en god investering, er analytikere usikker.

- I de fleste tilfeller hvor man ikke kan regne seg fram til et bra inntjeningsestimat, går det dårlig, med få unntak, uttalte analytiker Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets til NA24 før noteringen.

- Den kan godt sprette opp den første tiden etter notering, men over tid vil den floppe, fortsetter Schultz.

Fakta om Facebook:

  • Facebook er det mest brukte nettsamfunnet på internett, og har mer enn 845 millioner medlemmer og ca. 483 millioner av disse logger seg inn på Facebook hver dag.
  • Facebook hadde en årlig omsetning i 2011 på US $ 3,7 milliarder, med et driftsresultat på over .8 milliarder dollar.
  • Selskapets resultatet i 2011 var på en milliard dollar.
  • Mark Zuckerberg vil ha 55,8 prosent av stemmene i Facebook, og har dermed fortsatt full kontroll

Curious bystanders watch through the Nasdaq windows as Facebook shares begin trading, Friday, May 18, 2012 in New York.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere