NA24.no

5 måter å bruke penger på - som gjør deg mest lykkelig

PENGER OG LYKKE: Økt lønn gir økt lykke kun opp til en viss grense. Her er rådene du trenger når du har nådd grensen.
PENGER OG LYKKE: Økt lønn gir økt lykke kun opp til en viss grense. Her er rådene du trenger når du har nådd grensen. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Her er den magiske grensen for hvor mye du bør tjene.

Å tjene mer enn du gjør i dag gir bare økt lykke opp til en årslønn på 450.000 kroner (75.000 dollar). Det antyder en undersøkelse utført av anerkjente Princeton University ifølge BusinessInsider.

Oversatt til norske forhold vil tilsvarende lønnsgrense inntreffe ved cirka 735.000 kroner. Vi har da tatt utgangspunkt i amerikansk medianlønn, som ifølge CNN Money i 2013 var 51.017 dollar. Ifølge SSB var snittlønnen i Norge i 2013 cirka 500.000 kroner for ansatte i heltidsstilling. Vi forutsetter samme kjøpekraft og skatte/avgiftstrykk.

Når du har nådd nevnte lønnsgrense er det hvordan du bruker pengene som er avgjørende for videre lykke. Følgende fem råd gir deg mest varig tilfredsstillelse:

1. Ikke skaff deg flere «ting»

Svært mange med høye lønninger begår denne feilen. Jo høyere lønn, dess flere ting går de til anskaffelse av. Hovedproblemet her er at vi mennesker er utrolig flinke til å tilvenne oss. For eksempel vil drømmehuset du nettopp kjøpte raskt reduseres mentalt til «boligen du bor i».

I stedet for å kjøpe ny og dyrere drømmebolig bør du aggressivt spare til pensjonsalderen, eller enda bedre - spare slik at du så fort som mulig blir finansielt uavhengig i betydningen av at du da kan leve av renter og avkastning.

Gleden ved å vite at du slipper å jobbe resten av livet er overveldende, ifølge undersøkelsen. Finansiell uavhengighet vil i tillegg forskåne deg for stress forårsaket av pengebekymringer. Selv om du elsker jobben din i dag, vil du elske den enda mer i vissheten om at lønningsdagen betyr lite. Og når lønna ikke er viktig er det lett for deg å eventuelt si opp til fordel for en annen og mer tilfredsstillende jobb

2. Bruk penger til å gjøre livet mer behagelig

Dette er i prinsippet det motsatte av råd nummer én om å ikke bruke mer penger på å kjøpe «ting». Men i stedet for å bruke penger på materielle goder bør du bruke penger på å kjøpe deg mer tid. Bruk  penger på å outsource rutinemessige arbeidsoppgaver som rengjøring, klesvask og hagearbeid slik at du kan bruke tiden, og livet, på ting som gjør deg lykkelig.

3. Invester passivt

Den eneste grunnen til at folk investerer aktivt er at de vil prøve å slå markedet. Når lønna og sparereserven øker minsker behovet for risikofylte investeringer med potensielt høy avkastning. Det fine med passiv investering er at du i realiteten vedder på at verdensøkonomien øker i størrelse. Det er et mye sikrere veddemål enn aggressive investeringer som er avhengig av at ett selskaps lønnsomhet. Du slipper i tillegg  bekymringer over daglige kurssvingninger, noe som gjør tilværelsen adskillig mer behagelig.

4. Tenk på gamle dager

Husker du hvordan livet ditt var før? Hvordan du stresset når lønna var vesentlig mindre enn i dag? Sammenlign med livet du har i dag og føl deg priveligert. Du har i stor grad lykkes i livet så sett deg tilbake i godstolen og smil.

5. Gi bort penger

Å hjelpe andre kan gi deg en tilfredsstillelse som kan forandre livet ditt. Du vil snart oppdage hvor heldig du er som bekymrer deg over trivielle «rikmannsting». Det beste er imidlertid å se gleden til dem som mottar din hjelp. Å gi gir ofte giveren minst like stor lykke som mottakeren.

For mange kan det være tøft å innse at mere penger ikke gir mere lykke. Men skulle du komme i en posisjon hvor du har mere penger enn du trenger, så planlegg fremtiden fornuftig og følg overnevnte råd. Du vil bli positivt overrasket.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere