NA24.no

5 triks for å få kontroll på familieøkonomien

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB og ekspertøkonom i Luksusfellen.
Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DnB og ekspertøkonom i Luksusfellen. Foto: Montasje
- Mange lyver og gjemmer ting i skapet for å unngå krangler. Det er ingen god løsning, sier ekspert. Her en hennes økonomitips!

Noen ganger kan det bli kluss i systemet og utgiftene bli større enn inntektene. Da kan det være lurt å sette seg ned å få oversikt over økonomien i huset.

- Rot i parøkonomien kan fort føre til irritasjoner og krangler, og for å unngå det gjemmer vi ting i skapet og lyver om prisen, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB, til Nettavisen.  

Ved siden av å jobbe i DnB er Sandmæl også ekspertøkonom i tv-programmet Luksusfellen. Der hjelper hun folk som sitter i fella på økonomi siden. Programmet har premiere 10. september og kan ses på TV3.

- Det er ingen god løsning
Sandmæl forteller om en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at halvparten av alle par i Norge krangler av og til om penger. Og for å unngå kranglingene gjemmer vi ting og lyver om prisen. 

17 prosent sier at det de har handlet koster mindre enn det faktisk gjorde. Åtte prosent gjemmer det de har handlet for partneren sin. 19 prosent handler innimellom ting de egentlig ikke har råd til.

- Jeg forstår godt at irritasjoner blusser opp, for pengebruken til kvinner og menn er veldig forskjellig. I stedet for å snakke om det og rydde opp i parøkonomien gjemmer vi tema under teppe for ikke å virke kjip eller gjerrig, sier Sandmæl. 

Hun mener det overhodet ikke er en god løsning å legge skjul på hva man handler.

- Å sørge for en rettferdig parøkonomi er viktig, hvis ikke kan det være ødeleggende for et forhold, sier Sandmæl.

- Skjevhetene i pengebruken bør derfor rettes opp i. Løsningen er enkel, opprett en konto til de felles tingene, regninger, mat, bensin, boutgifter og så videre. Få gjerne to kort til kontoen slik at dere har ett hvert.

Når man har opprettet en konto sammen beholdes en konto hver til personlig bruk. 

- Fordelen ved dette er at dere sammen setter av penger til de regningene som må betales og nødvendig daglig forbruk. Så kan dere bruke det som er til overs med god samvittighet uten å måtte bekymre eller irritere seg over hva den andre bruker penger på, sier Sandmæl. 

Her deler hun supertipsene for å få holde familieøkonomien under kontroll:

  1. Opprett en felles konto for å sørge for at det viktigste blir betalt først og for å få en rettferdig parøkonomi.
  2. Få oversikt over dagens pengebruk
  3. Gå over alle avtaler
  4. Kutt der det kan kuttes og bytt leverandør hvis du kan gå en like god avtale til en bedre pris
  5. Lag et budsjett og følg det


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere