NA24.no

5 whiskyer som lønner seg

Sist oppdatert:
Noen ganger kan sprit være en god investering.

(LXUS.no) Undertegnede kjøpte for en del år tilbake en god flaske av maltwhiskyen Brora 20 år. Den gangen skulle tax-free-butikken på Stansted i Storbritannia ha 25 pund.

Opp 600 prosent

Noen år senere fant jeg samme flaska på en whiskybutikk i Glasgow. Da hadde den gått opp til 150 pund. Altså hele 600 prosent opp. Til sammenligning har Oslo Børs gått opp godt under 300 prosent samme periode. Med andre ord er dette en av mine bedre investeringer (Sett bort fra at flasken allerede er konsumert).

LES OGSÅ:
Verdens dyreste vin

De beste sprudlevinene
Polets dyreste flasker
Verdens dyreste konjakk

Den aktuelle flasken er i dag nesten ikke å finne. Det lille destilleriet i Brora har nemlig vært nedlag siden 1983. Det finnes fortsatt noen slanter igjen hos private oppkjøpere, men lageret blir stadig mindre.

Kultstatus

Flaskens kultstatus og dens enorme etterspørsel har sendt prisene i været. Maltwhisky-entusiaster og samlere går mann av huse for å få tak sjeldenheter som denne.

Altså kan det være penger å tjene på slike fuktige investeringer. Ulikt vin, så utvikler ikke whisky seg på flaske. Men kvaliteten forringes heller ikke. De holder seg godt år etter år. I hvert fall så lenge den er forseglet og ukonsumert.

money.CNN.com har funnet fram til fem maltwhiskyer de mener vil ha en positiv prisutvikling:

Rosebank

Destilleriet Rosebank ble kjøpt opp og nedlagt i 1993 og i dag er lokalet ombygget til restaurant, kontorer og leiligheter.

Beholdningen forsvinner kjapt og prisen forventes å øke.

I dag får du den for 380 kroner (eks avgifter). Denne aktuelle maltwhiskyen finnes ikke på Vinmonopolet, men du får tak i «Rosebank 1991 Connoisseurs Choice» til 659 kroner.

Port Ellen

To faktorer taler for god prisvekst på denne: Den er fra den «hotte» whiskyregionen Islay, og den kommer fra et nedlagt destilleri. Det slippes nye flasker hvert år og prisene øker for hvert slipp.

Priser fra 1300 til 3450 kroner.

Noen av flaskene fås på Vinmonopolet, blant annet «Port Ellen Old Malt Cask 24 Years Old» til 1660 kroner.

Brora

Nevnte Brora har ifølge hatt en fenomenal etterspørsel. Hvert år slippes partier med 30 år lagret Brora og prisene ligger fra 1690 til 2000 kroner.

Noen av flaskene finnes i Vinmonopolets sortiment, men da LXUS sjekket var de utgått. Vi har et lite håp om at det blir tatt inn et parti ved neste slipp.

Vinmonopolets pris er 2400 kroner.

Glenfarclas 50 år

Glenfarclas slipper i disse dager et parti som har godgjort seg 50 år på sherryfat. De fleste whiskyer i denne aldersgruppen når priser mellom 30-60.000 kroner.

Flasker fra dette aktuelle partiet med Glenfarclas får du i utlandet for 10.000. Vinmonopolet kommer neppe til å ta den inn.

Det er mye penger, men det kan vise seg å bli et røverkjøp. Om du klarer å la vær å åpne den da.

Black Bowmore 1964

Dette er en sjelden kultklassiker som er meget ettertraktet blant kjennere. Den omsettes i dag for rundt 18.000 kroner, men prispotensialet skal være enormt.

Kanskje ikke så rart siden det kun ble lagt tre fat av den aktuelle årgangen.

Den er lagret 42 år på sherryfat og det er svært lite av disse edle dråpene fra 1964 som gjenstår. Siste slipp var i 2007. Og det blir nok det aller siste slippet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere