Gå til sidens hovedinnhold

50 år på jobb, uten en eneste sykedag

Svein Hansen (69) har arbeidet i 50 år, uten en eneste sykedag.

Hvis han holder seg frisk i dag, den aller siste arbeidsdagen før han pensjonerer seg, så har Svein Hansen møtt opp hver eneste arbeidsdag helt siden han begynte som 19-åring i Peugeot-verkstedet til Bertel O. Steen-konsernet i Waldemars Thranes gate i Oslo i 1964.

I 1971 begynte han på Peugeot-verkstedet i Lørenskog. Siden 2006 har han vært driftssjef for verksted og deler, og litt salg, ved Kia Lørenskog.

– Hvordan i all verden har du klart å jobbe i 50 år uten å ha en eneste sykedag? Hva er hemmeligheten?

– Jeg vet ikke om det gjør hele utslaget, men hemmeligheten har vært å holde seg litt i form. Rett og slett god trimming. Trene litt, jevnt og trutt. Nå har jeg en bikkje jeg går med, og jeg går på ski så fort jeg får sjansen, sier Hansen til Romerikes Blad, som er bosatt på Kløfta. For dager med dårlig vær har han et trimrom i kjelleren med tredemølle og andre apparater.

Aldri ordentlig syk

– Hvor syk har du egentlig vært på jobb? Hvor går grensen din?

– Jeg har operert noen menisker og haltet rundt på krykker, sier Hansen. Den gangen han opererte menisken om morgenen ventet han på at bedøvelsen skulle gå ut, så han kunne reise på jobben med krykker.

– Men jeg har aldri vært ordentlig syk. Jeg hatt litt hoste og snørr, men ikke noe ordentlig, sier Hansen.

– For jeg lurte på hvor mange du har smittet på jobben?

– Det er ikke godt å si, sier Hansen lattermildt, og åpner for at han sikkert har smittet noen.


Ikke McDonald's

Når det kommer til kosthold, så spiser Hansen det han kaller helt vanlig mat. Kjøttkaker og den slags. Gatekjøkkenmat holder han seg langt unna.

– Jeg har ennå ikke vært på McDonald's. Og så passer vi på å spise fisk to ganger i uka, sier Hansen, som også tar tran eller tranpiller hver dag.

Men Svein Hansen har røyket. I ett år til sammen.

– Til sammen?

– Til sammen, men jeg røyket ikke så mye. Jeg tente sigaretten og så la jeg den fra meg, så jeg brant hull i noen duker. Da var det slutt.

Savner bedriftslag

Men det er ikke bare mosjon som har holdt Svein Hansen på arbeidsplassen i alle år. Gode kollegaer og det sosiale livet har gjort karrieren innholdsrik. Men selv da nevner Hansen noe med trim og mosjon.

– Før var det mange aktiviteter i bedriftsidrettslaget. Det var løping, fotball og håndball. Masse aktiviteter. Det har blitt litt borte siste årene. Det synes jeg er litt synd, for det var veldig trivelig og sosialt.

– Hva er ditt råd til at folk skal holde seg på jobben?

– Jeg har sett eksempler på folk som lever i blokk og reiser hjem og setter seg inn i blokka. Det kan umulig være bra. Det gjelder å holde seg i form. Å komme seg ut og bevege på seg. Ikke sitte inne foran en kasse, som mange dessverre gjør, sier Hansen.

– Du ser også en forskjell på unger. Før var jo unger ute og lekte uansett vær. Er det dårlig vær nå, så ser du nesten ikke unger ute, fortsetter 69 år gamle Svein Hansen.

Nav: – Han er jo helt eksemplarisk

– Og når denne mannen i tillegg jobber til han er 69 år gammel, så er han jo helt eksemplarisk, sier fungerende kommunikasjonssjef i Nav Akershus, Roger S. Hansen, da RB forteller ham om Svein Hansen.

Men hvordan jobber egentlig Nav med sykefravær? På to måter, ifølge kommunikasjonssjef i Nav Akershus.

– De lokale NAV-kontorene følger opp hver enkelt sykemeldte arbeidstaker. I tillegg har vi arbeidslivssenteret som jobber med inkluderende arbeidsliv. De jobber mye tettere med oppfølging av den enkelte bedrift, både når det kommer til forebyggende og reparerende arbeid, sier Hansen.

Sjefen: – En daglig leders drøm

50 år uten sykefravær skal være helt unikt i Bertel O. Steen-konsernet.

Derfor ble Svein Hansen feiret av hele konsernet med storslått middag på Losby gods tidligere i vinter.

Konsernsjef Bjørn Maarud var en av dem som holdt tale for 69-åringen.

Sjefen til Hansen, daglig leder Hallgeir Olsen i Kia Lørenskog, mener det ikke skal være mulig å jobbe så lenge uten å ha vært syk.

– Å jobbe med Svein har vært enhver daglig leders drøm. Tenk deg å ha bare ansatte som ikke er syke. Hva ville ikke det bety for lønnsomheten i bedriften, sier Olsen. Bedriften gjør flere ting for å holde sykefraværet nede, blant annet å ha massør på besøk hver andre uke, tilrettelegging av hver arbeidsplass og sosiale aktiviteter.

Les flere saker hos RB.no

Reklame

NÅ: Knallpriser på skibriller, sportsbriller og solbriller fra Oakley

Kommentarer til denne saken