50 øre i potten

Her er en LO-topp som er fornøyd med 50 øre. Ja, du leste riktig!

07.03.08 13:16

50 øre i timen er utgangspunktet for forhandlingene mellom partene i oppgjøret mellom LO og NHO. Forhandlingene er inne i sin tredje dag og de forskjellige forbundene diskuterer nå hvordan denne femtiøringen skal fordeles.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er det de diskuterer nå, hvordan de skal disponere 50-øringen, om de skal bruke summen til å løfte enkelte grupper, sier Knut Bodding, forhandlingsleder i LO til NA24.

200 mill. i potten
50 øre høres ut som smuler, men også 50-øringer blir det penger av.

- 50 øre i tekniske forhandlinger er en akseptabel pott, sier Per Østvold forbundsleder i Norsk Transportarbeiderforbund til NA24.

Fordelt på 200.000 LO-medlemmer som det forhandles om nå, er et røft anslag at det er snakk om en pott på nærmere 200 millioner kroner. Men ifølge Bodding blir det feil å ta utgangspunkt i denne summen.

- Liten oppvarming nå
- Det er 50 øre i generelt tillegg til alle. Men det kan bli mer penger, hvis det bare er 10 prosent som skal dele på disse pengene, forklarer Bodding, som legger til at tarifforhandlinger ikke er for amatører.

Dessuten er det ikke i disse forhandlingene de store pengene ligger.

- Dette er en liten oppvarming. Så kommer de store pengene og AFP i slutten av mars, sier Østvold. 50-øringen kan for eksempel brukes til å øke minstelønnssatsen for enkelte grupper, til å heve stillingstillegg eller ulempetillegg.

Årets oppgjør for privat sektor startet på onsdag. Da møttes forhandlingslederne i LO og landsforbundene i NHO, samt LO-leder Roar Flåthen og NHO-leder Finn Bergesen jr. for å overlevere krav. Det er særlig AFP-ordning og generelt lønnstillegg som står på dagsorden. Spesielt er man i LO opptatt av å heve lønnen for lavlønnsgruppene.

Kan gå til lavlønnsgruppene
- La oss si at det er 10.000 som skal ha 50 øre i timen. Hvis man fordeler likt til alle er det 50 øre timen. Men dersom man kun velger å tilgodese 3000 av de 10.000, da kan lønnen til de som tjener dårligst heves, sier Bodding.

Nå foregår det forbundsvise tilpasningsforhandlinger og Bodding bistår LO-partene, mens NHO bistår sine landsforbund. Det er hektisk aktivitet og et kjør av telefoner.

- Telefonen ringer i ett sett, sier Bodding.

- Mange forbund bruker helgen også, sier Østvold.

De forbundsvise forhandlingene foregår ut i neste uke og avsluttes senest onsdag 12. mars.

Så begynner hardkjøret
Deretter starter de store vanskelige forhandlingene i det samordnede oppgjøret: Generelt lønnstillegg og AFP.

- Folk har store forventninger. Jeg vet at AFP er hovedsaken, men det er rom for et høyt lønnstillegg i år. Når våre medlemmer skal stemme i uravstemningen i april vil de se på to ting. De over femti vil se på AFP, mens de under femti vil se på lønnstillegg, sier Østvold.

Selv om AFP-ordning er enstemmig vedtatt blant transportarbeiderne, er det langt fra nok å få til bare dette dersom man vil hindre potensiell streik.

- Ikke glem pengene
- Mange av våre medlemmer kommer til meg og sier: «Nå må du ikke glemme pengene. Hvis lavtlønnstillegget blir for dårlig, vil vi stemme nei.» Vi må ha penger nå. Folk kan ikke leve av en pensjon de får om 30 år, sier Østvold.

Det er knapt noen som forventer noen løsning før riksmeklingsmann Svein Longva kommer inn i forhandlingene etter påske. Dermed ser det ut til at vi først får vite om det blir løsning eller streik natt til 2. april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.