Gå til sidens hovedinnhold

54 cm snø i Oslo

Store snømengder skaper torsdag nye problemer langs veiene på Østlandet. Kollektivtrafikken er også rammet.

Snøen lavet ned på østlandsområdet natt til torsdag, og nedbøren vil trolig fortsette utover fredagen.

Snødybden i Oslo var torsdag morgen 54 cm, og snøen fortsetter å dale fra himmelen. Så mye snø er det mange år siden man opplevde på Østlandet sist. Rekorden for Oslo stammer fra 1968, da det var 79 cm snø.

- Rekorden vil neppe bli slått, men snødybden øker. Det vil fortsette å snø i dagene fremover, men intensiteten vil avta, sier meteorolog Roar Inge Hansen ved Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Torsdag morgen gikk trafikken inn mot de største østlandsbyene noe saktere enn vanlig.

Har du bilder av snøkaoset, send til: vaktsjef@nettavisen.no, eller MMS med kodeord «NATIPS» til 1984

- La bilen stå, er oppfordringen fra statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Forsinkelser i kollektivtrafikken
Men dersom du velger å følge meteorologens råd, slipper du nødvendigvis ikke unna forsinkelsene. T-banen inn til Oslo har noen forsinkelser. Det var i 7.30-tiden inntil 10 minutter forsinkelser på alle linjer mot øst og vest på grunn av stort snøfall.

Det er også noe forsinkelser på togene inn til Oslo torsdag morgen. Og Sørlandsbanen står nå bom fast på Gvarv, da det er strømløst mellom her og Bø. NSB vurderer nå å sette opp alternativ transport på strekningen.

Gardermoen melder om noen forsinkelser. Rundt en tredjedel av flyene er forsinket, men det er kun snakk om forsinkelser på 15 til 30 minutter.

- Forsinkelsene skyldes snøen. Det tok lang tid å fjerne snø fra fly som har stått over natten. I tillegg er det vanskelige forhold andre steder som gjør at flyene kommer for sent inn, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen til TV 2 Nettavisen.

Snøen tok strømmen
I Telemark sørget snøfallet for et omfattende strømbrudd i Nome kommune, og mindre brudd på Bø og Sauherad.

- Vi har problemer fordi snøen legger seg på trær og ledninger, og bruddet er relativt arbeidskrevende, opplyser overordnet vakt Oddvar Steinhaug ved Midt-Telemark Energi til TV 2 Nettavisen.

I morgentimene torsdag opplyser selskapet at strømbruddet trolig har rammet over 2000 husstander. Men Steinhaug ville ikke spå noe om når kundene kunne forvente å få strømmen tilbake.

- Vi har folk ute, men fordi veiene ikke er brøytet, er det vanskelig å komme seg fram. Enkelte steder vasser de dessuten i snø til livet for å komme til, forteller han.

Fortsetter å lave
Værmeldingen viser at så mye som 15 til 20 centimeter snø vil lave ned det neste døgnet - og det er det sentrale Østlandet sør for Mjøsa og Telemark som er mest utsatt.

- Temperaturen blir rundt null, noe som betyr at snøen er tung og fuktig. Dette gir sleipt føre og dårlig feste. Kombinert med at det saltes mye på veiene, blir underlaget ekstra sleipt, påpeker Johnsen overfor TV 2 Nettavisen.

Verst på Østlandet
Allerede i syv-tiden torsdag morgen var køene begynt å danne seg inn mot de største byene på Østlandet.

- Trafikken flyter, men den går i redusert fart. Det er snøslaps og snødekke på veiene og forholdsvis mildt. Torsdag er en dag med stor trafikk, så vi venter endel forsinkelser, sier vaktoperatør Mats Carlsson ved Veitrafikksentralen til TV 2 Nettavisen.

Han forteller at de største veiene har vært brøytet gjennom hele natten, mens det står verre til på de mindre veiene.

- Kjørte du til jobb i dag?

- Jeg visste om at det ville være dårlige forhold og beregnet ekstra tid, sier Carlsson.

Kollisjoner og utforkjøringer
Allerede onsdag sørget dårlig vær for trafikktrøbbel. Dårlige kjøreforhold var en medvirkende årsak til to kollisjoner onsdag kveld. Også politiet i Hedmark hadde onsdag tre, fire utforkjøringer - alle uten personskader.

Torsdag morgen stod et utenlandsk vogntog fast i en rundkjøring på riksvei 2 i Kongsvinger. Veien blir stengt i kortere perioder.

- Vi venter endel slike hendelser i dag, sier vaktoperatør Carlsson til TV 2 Nettavisen.

Bilister som skulle over Hemsedalsfjellet, Vikafjellet eller kjøre Hol-Aurland møtte stengte veier. Det samme var tilfellet ved Hunnedalsvegen.

Over Hemsedalsfjellet er trafikken stengt for personbiler, mens det over Haukelifjell og Hardangervidda er kolonnekjøring.

I Rogaland er riksvei 45, Hunnedalsveien, stengt. I nord er det kolonnekjøring på E12 på Ombukta i Nordland og rv.98 Ifjordfjellet i Finnmark.

Se her for de siste oppdaterte veimeldingene.

Nytt snøkaos
Snøfallet vil trolig være tilsvarende det hovedstadsinnbyggerne opplevde natt til mandag 6. februar - og som skapte et uframkommelig snøkaos.

- Dette gjelder først og fremst torsdag. Ute på Agder-kysten vil nedbøren komme som regn, men ellers vil det være mye snø som kan gi trafikale problemer. På de store hovedveiene vil det trolig gå rimelig greit, men på de mindre veiene blir det vanskelig framkommelighet, sier statsmeteorolog Johnsen.

Resten av helga vil det fortsette å snø, men i betydelig mindre grad. Det er heller ingenting som tilsier at snøen forsvinner med det første. Temperaturen vil fortsette å holde seg på minussiden så langt meteorologene kan se.

Ellers i landet ventes det lite nedbør, men en god del vind langs store deler av kysten. Spesielt Nord- og Midt-Norge kan vente seg bedre vær i starten av neste uke, mens østlendingene må belage seg på å se lite til sola de kommende dagene.

Sjekk ditt vær her.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken