NA24.no

55 milliarder forsvant

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Alt var klart for børsfest. I stedet har investorene tapt over 55 milliarder på en uke. - Ingen grunn til panikk, mener investor.

Et samlet analytikerkorps og de aller fleste investorer ventet en festartet børsstart på Oslo Børs i år. Slik gikk det ikke. Etter første børsuken er fasiten at aksjene på Oslo Børs har falt tilbake rundt 2,7 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Med en samlet verdi på børsselskapene på 1.954 milliarder kroner, har dermed verdien av aksjene på Oslo Børs falt rundt 55 milliarder kroner.

Starten på året på Oslo Børs har altså blitt mer en blåmandag, enn den ventede festen.

Oljeprisen styrer?
Det er en opplest og klarert sannhet at oljeprisen er den viktigste parameteren på Oslo Børs. Bakgrunnen for fallet så langt i år er også oljeprisen. Den har startet året med å falle med rundt 10 prosent.

Ser vi på utviklingen til oljeprisen i 2006 og Oslo Børs’ utvikling i fjor, kommer det også en interessant forhold, som sparker bein under oljesannheten.

Mens oljeprisen var helt flat i fjor, steg Oslo Børs med over 30 prosent. Målt i dollar var utviklingen enda sterkere. Da steg prisen på børsselskapene samlet med 40 prosent.

Mer oppkjøp¿
NA24 kunne fredag melde om at flere selskap er forventet å bli gjenstand for oppkjøps- og fusjonsinteresse i 2007. I 2006 var det flere selskap som ble strøket fra børslistene som følge av nettopp oppkjøp og fusjoner. Spørsmålet er om markedet vil forvente en høyere oppkjøpstemperatur i tiden som kommer.

Les mer om det her:

Disse selskapene blir solgt

Milliardene som forsvant

¿ men internasjonale forhold viktige
Jan Eilert Fleischer, som tidligere var forvalter av suksessfondet Gambak, trekker frem at internasjonale forhold kan bli viktige drivere for børsåret 2007.

- Viktige drivere blir om landingen i USA blir noe lunde myk, det vil si at fallet i boligmarkedet ikke blir så alvorlig at det smitter over på resten av økonomien, sier Fleischer til NA24.

Jan Eilert Fleischer mener det ikke er noen grunn til panikk i markedet.
Jan Eilert Fleischer mener det ikke er noen grunn til panikk i markedet.

Han trekker også frem at den økonomiske veksten i India og Kina ser ut til å fortsette. Den tyske økonomien, som lenge har slitt i motbakke, ser ut til å våkne til live.

Ikke redd for oljen
Fleischer forteller til NA24 at han ikke er så bekymret for at det svake markedet vil fortsette.

- De to siste dagene har ikke vært morsomme, men jeg kan ikke se at en mild vinter i USA skal føre til en kraftig oljeprisnedgang, sier Fleischer. I likhet med flere oljeeksperter NA24 har snakket med fredag, venter han oppgang om ikke lang tid.

- Det er ingen grunn til panikk, sier Fleischer til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere